backtotop
Nieuws
Waar is uw constipatie gelokaliseerd?

Waar is uw constipatie gelokaliseerd?

Distale (terminale) constipatie is een constipatie als gevolg van een probleem bij de uitdrijving van de ontlasting. Het getroffen gebied is dus niet de darm, maar de zone van aars en endeldarm.

Reclame

Hoe een terminale constipatie herkennen?

Terminale constipatie of distale constipatie valt vooral op het toilet op. De ontlasting is zeer hard. Om de ontlasting uit te drijven is een grote inspanning nodig soms zelfs zonder resultaat. Deze constipatie houdt verband met een slechte functie van de aars (opening waarlangs de ontlasting wordt uitgedreven) en/of de endeldarm (laatste deel van de darm voor de aars). Deze vorm van constipatie verschilt van de 'transit'- constipatie, die te maken heeft met een vertraagde activiteit van de darm en met te vezelarme voeding. Maar toch kan ze er niet helemaal apart van worden gezien. In de praktijk lijden de meeste patiënten aan beide vormen in verschillende mate. Bovendien is bij alle vormen van constipatie regelmatige inname van vezels van kapitaal belang.

Oorzaken van distale constipatie... en behandelingen

Distale constipatie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Anisme, een paradoxale reflex van de anale sluitspier. Die sluit zich bij het persen, terwijl ze eigenlijk zou moeten opengaan om de ontlasting naar buiten te laten gaan. Als behandeling geven artsen vaak biofeedback.
  • Prolaps of uitzakken van organen waarbij een deel van de endeldarm een zak vormt in de vagina of in het anale kanaal, hinderen eveneens de doorgang van de ontlasting. De behandeling is een operatie maar niet zonder risico's.
  • Problemen van de gevoeligheid van endeldarm (rectale hyposensibiliteit). Normaal gezien rekt de endeldarm uit naarmate er ontlasting in aankomt en zendt een signaal naar de hersenen waardoor we neiging krijgen om naar het toilet te gaan. Deze gevoeligheid kan verminderd zijn door een chronische constipatie, maar ook door de leeftijd of door neurologische problemen. Biofeedback is in dergelijke gevallen eveneens nuttig. Maar het meest ernstige gevolg van een hyposensibiliteit van de endeldarm, het fecaloom (massa van hard en uitgedroogd fecaal materiaal dat de endeldarm blokkeert en niet meer kan worden geëvacueerd langs natuurlijke weg) kan enkel door een lavement worden uitgedreven.
Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
De spijsvertering

Voedingsstoffen opnemen Het spijsverteringsproces begint in de (…)

Constipatie - Begrijpen - De spijsvertering
De ontlasting

De stoelgang Als de voedselbrij (het resultaat van de (…)

Constipatie - Begrijpen - De ontlasting