backtotop
Nieuws
Psychologische oorzaken bij kinderen?

Psychologische oorzaken bij kinderen?

Constipatie bij kinderen komt vaak voor en de darmtransit is niet altijd de enige oorzaak... Psychologische factoren spelen vaak een zeer belangrijke rol. Als we die beter begrijpen, kunnen we ze ook doeltreffender behandelen.

Reclame

Constipatie van psychologische oorsprong en incontinentie

Bij kinderen gaat constipatie vaak gepaard met incontinentie: de ontlasting die niet werd geëvacueerd in de pot komt er dan uit zonder dat het kind zich kan inhouden... dat is encopresis of stoelgangincontinentie. Beide verschijnselen dienen dan ook als een geheel te worden beschouwd.

Als angst constipeert

Voor een klein kind is kaka doen niet altijd evident. Het lijkt dan alsof een deel van het kind verloren gaat en wel voor altijd. De aard van de ontlasting zelf - vuil, met een vieze geur - kan angst inboezemen. De pijn die met de ontlasting gepaard gaat als er beginnende constipatie optreedt kan eveneens vrees veroorzaken.

Constipatie als uitdrukkingsmiddel

Een kind kan ook min of meer bewust constipatie uitlokken op een vrijwillige manier. De allerkleinsten hebben immers geen controle op heel wat aspecten van hun leven. Maar wel op hun proper zijn! Als er een conflict bestaat kan het weigeren kaka te doen tegen de wil in van de ouders dan ook een manier zijn om zijn ongenoegen te uiten. Het is dus belangrijk dat de ouders op een neutrale manier reageren op die ongelukjes en niet met woede of agressiviteit want daardoor zal het conflict enkel verergeren. Soms is dat moeilijk en dan kan het nuttig zijn een psycholoog te raadplegen als de constipatie zwaar begint door te wegen in de relatie.

Als constipatie en incontinentie voordelen hebben

Voor kinderen hebben constipatie en niet zuiver zijn ook voordelen: de dwang om op het potje te moeten gaan verdwijnt en de ongelukjes trekken gegarandeerd de aandacht van de ouders. Daarom raden psychologen aan om het kind zichzelf te laten reinigen na een ongelukje. Dat heeft niet als doel het kind te straffen en zeker niet het te vernederen. Het is integendeel de bedoeling het verantwoordelijk te maken en te helpen om te groeien.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Voeding

Om constipatie tegen te gaan, is het essentieel een (…)

Constipatie - Leven met - Voeding
Levenswijze

Sedentair leven Voor constipatie is niet altijd een (…)

Constipatie - Leven met - Levenswijze