backtotop
Nieuws
Last van constipatie? Niet experimenteren met lavementen!

Last van constipatie? Niet experimenteren met lavementen!

Een lavement zetten bij constipatie kan nuttig zijn, maar alleen in heel specifieke gevallen en het moet altijd onder toezicht van een arts gebeuren.

Reclame

Wat verstaan we precies onder een lavement?

Bij een evacuerend lavement wordt er via de anus een vloeistof in het rectum (endeldarm) of in het laatste deel van de dikke darm gespoten. De vloeistof komt later via dezelfde weg weer naar buiten, samen met de eventuele stoffen die zich in de geviseerde zone bevonden. Deze handeling kan versterkt worden door aan de ingespoten vloeistof laxeermiddelen toe te voegen. Die kunnen drie soorten van effect hebben:

  • de darmbewegingen stimuleren en zo de afvoer van ontlasting bevorderen;
  • vocht aantrekken om de ontlasting zachter te maken en zo de afvoer te vergemakkelijken;
  • de gassen in de darmen helpen verwijderen.

Het lavement wordt gezet met behulp van een buisje (sonde) dat verbonden is aan een reservoir. Daarin zit de in te spuiten vloeistof.

Lavementen tegen constipatie

Evacuerende lavementen worden aanbevolen als een massa fecaal materiaal in het rectum vastzit en dat verstopt. Het lavementen kan het obstakel opheffen, waarna de afvoer van de ontlasting weer op de normale manier kan herbeginnen. Een lavement moet altijd worden voorgeschreven door een arts en uitgevoerd door een verpleger.

Mag ik mezelf een lavementen zetten?

Het is belangrijk dat lavementen onder medisch toezicht gebeuren, want er zijn risico's aan verbonden. Er kunnen bijvoorbeeld letsels ontstaan bij het inbrengen van de sonde, of het rectale slijmvlies kan geïrriteerd raken door het gebruikte instrument of de ingespoten vloeistof. Het is dus niet aan te raden om zelf een lavement te zetten, wat sommige alternatieve therapeuten er ook over mogen zeggen! En lavementen zijn hoe dan ook geen remedie tegen verstopping.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Constipatie en voeding

Vezels als spons Meestal kan constipatie niet worden (…)

Oorzaken - Constipatie en voeding
Geslacht, leeftijd en constipatie

Vrouwen Constipatie komt vooral bij (…)

Constipatie - Oorzaken - Geslacht, leeftijd en constipatie