backtotop
Nieuws
Hoe doeltreffend zijn laxeermiddelen?

Hoe doeltreffend zijn laxeermiddelen?

Laxeermiddelen bestaan al lang maar ze werden jarenlang niet onderzocht. Een van de huidige beschikbare laxeermiddelen, bisacodyl, werd nu recentelijk in een nieuwe studie onderzocht.

Reclame

Laxeermiddelen zijn doeltreffend

De eerste les van deze studie is dat laxeermiddelen wel degelijk doeltreffend zijn. Na een week hadden de behandelde patiënten inderdaad twaalf keer per week spontane ontlasting tegenover vier keer voor de behandeling. Die frequentie nam eerder af in de loop van de behandeling tot uiteindelijk acht keer per week en dat is een normaal gemiddelde voor een gezonde transit. Deze resultaten waren significant hoger dan met een placebo, die werd gegeven aan een andere groep deelnemers aan deze enquête. Nog interessanter is wellicht dat het juiste aantal bezoeken aan het toilet door de patiënten zelf werd aangegeven. 79,5% van de patiënten meende immers dat de doeltreffendheid van bisacodyl goed of bevredigend was. De artsen bij wie ze kwamen waren nog enthousiaster: meer dan 90% van hen velde een positief oordeel.

Medische begeleiding noodzakelijk

In laxeermiddelen, net zoals in alle andere geneesmiddelen, zijn er een of meer actieve bestanddelen die mogelijk hinder of zelfs risico's kunnen veroorzaken. De patiënten die de laxeermiddelen namen vermeldden frequente maagdarmstoornissen (diarree, buikpijn) dan de mensen die een placebo kregen. De algemene gezondheidstoestand van de patiënten was niet significant verschillend in beide groepen.
Laxeermiddelen zijn dus efficiënt tegen constipatie en de bijwerkingen ervan blijven zeer beperkt. Toch moeten we eraan denken dat ze voorbehouden moeten blijven voor gebruik op korte temrijn. Indien u laxeermiddelen gedurende verschillende weken wilt gebruiken, raadpleeg dan snel uw arts om een volledige strategie op punt te stellen tegen constipatie.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Osmotische laxeermiddelen

Geen risico op gewenning Er bestaan heel wat laxeermiddelen (…)

Behandeling - Osmotische laxeermiddelen
Stimulerende laxeermiddelen

Snel effectDe stimulerende laxeermiddelen werken door (…)

Constipatie - Behandeling - Stimulerende laxeermiddelen