backtotop
Nieuws
Constipatie: voornaamste oorzaak van aambeien

Constipatie: voornaamste oorzaak van aambeien

Constipatie en aambeien staan sterk met elkaar in verband. Door constipatie te behandelen kan vaak ook aan aambeien worden verholpen!

Reclame

Aambeien: wat is dat?

Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezette bloedvaten onder het slijmvlies in het kanaal van de aars. Als die bloedvaten te sterk uitzetten, veroorzaakt dat klachten. Bloedingen, een zwaartegevoel in de aars en jeuk in de aars zijn de voornaamste symptomen.

Constipatie als oorzaak

Aambeien houden sterk verband met problemen van constipatie. Bij constipatie wordt inderdaad herhaaldelijk hard geperst waardoor op lange termijn de elasticiteit van het kanaal van de aars vermindert. Aambeien zijn dan ook bijna altijd een rechtstreeks gevolg van constipatie, maar het omgekeerde is niet het geval. Sommige mensen met chronische constipatie krijgen nooit aambeien omdat de individuele anatomische factoren hierbij ook een rol spelen.

Aambeien voorkomen

De enige methode om aambeien te voorkomen is constipatie bestrijden. We herinneren eraan dat maatregelen op gebied van voeding en levenswijze hier het eerst dienen te worden genomen: een voeding rijk aan vezels, fysieke activiteit, voldoende vocht nemen... Met die eenvoudige gewoonten kan chronische constipatie worden bestreden.

Behandeling van aambeien

Bij aambeien raden de specialisten aan prikkelende stoffen te beperken (zoals thee, koffie, kruiden, alcohol), niet lang blijven zitten en voldoende water drinken. Middelen om te ontzwellen om in te nemen en/of als zalf kunnen de symptomen verlichten. Er bestaan ook chirurgische ingrepen maar men moet er blijven aan denken dat enkel door de oorzaak van het probleem aan te pakken een oplossing op lange termijn kan worden verkegen.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Onderzoek van de patiënt

Bevraging van de patiënt De dialoog tussen arts en (…)

Diagnose - Onderzoek van de patiënt
Bijkomende onderzoeken

Transittijd in de dikke darm (TTD) Indien de behandeling de (…)

Constipatie - Diagnose - Bijkomende onderzoeken