backtotop
Nieuws
Constipatie of prikkelbare darm?

Constipatie of prikkelbare darm?

Hebt u aanslepende constipatie gepaard met pijn en eventueel afgewisseld met periodes van diarree? Misschien gaat er achter deze symptomen wel een prikkelbare darm schuil.

Reclame

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een zogeheten functionele darmaandoening. De darmen zien er op het eerste gezicht normaal uit en toch werken ze niet zoals het hoort. Ook de registratie door de hersenen van wat er gebeurt, is niet normaal. De stoornis heeft nogal wat gevolgen: een opgeblazen gevoel, pijn, krampen en een verandering in de textuur van de ontlasting. Het prikkelbaredarmsyndroom leidt ook in de meeste gevallen tot herhaaldelijke en aanslepende diarree; maar bij een kleine minderheid van de patiënten is constipatie het dominante symptoom.

Constipatie door prikkelbare darm: typische kenmerken?

Het is niet simpel om een diagnose te stellen van het prikkelbaredarmsyndroom, omdat er geen test of onderzoek bestaat waarmee de aandoening kan worden opgespoord. Artsen hebben vaak een vermoeden als een patiënt last heeft van aanslepende constipatie en niet reageert op de voorgestelde remedies, en als de constipatie gepaard gaat met pijn en krampen. Periodes van diarree afgewisseld met periodes van constipatie zijn ook een aanwijzing.

Hoe constipatie als gevolg van het prikkelbaredarmsyndroom behandelen?

Als de constipatie behandeld wordt met laxeermiddelen die de darmen irriteren, de andere symptomen van de prikkelbare darm nog verergeren. En ze kunnen ook diarree uitlokken. Een prikkelbare darm moet dus altijd in zijn totaliteit worden behandeld. Alleen de constipatie aanpakken, heeft geen zin. De behandeling gebeurt via de voeding. Die moet veel zachte vezels (appelen, peren, gekookte wortelen en erwten...) bevatten en alle prikkelende voedingsmiddelen (volle graanproducten en rauwkost) moeten gebannen worden. Daarnaast moet de pijn bestreden worden. Eventueel mogen ook heel zachte laxeermiddelen worden gebruikt. De sleutel tot een geslaagde behandeling is een regelmatige controle van de ingezette middelen en een eventuele bijsturing. Zo kunnen ze perfect worden aangepast aan de symptomen.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Ziekten en constipatie

Ziekten Sommige ziekten kunnen chronische constipatie (…)

Constipatie - Oorzaken - Ziekten en constipatie
Geslacht, leeftijd en constipatie

Vrouwen Constipatie komt vooral bij (…)

Constipatie - Oorzaken - Geslacht, leeftijd en constipatie