backtotop
Nieuws
Constipatie en anale fissuren

Constipatie en anale fissuren

Anale fissuren zijn kleine verzweringen aan het slijmvlies van de aars die vaak zeer pijnlijk zijn. Ze houden sterk verband met constipatie.

Reclame

Een verzwering van het anale slijmvlies

Anale fissuren zijn een verzwering van het slijmvlies van de aars. Het gaat hier om een letsel waarbij een gedeelte van huid is verdwenen, een beetje zoals bij een aft. Meestal houden deze letsels verband met een hypertonie van de inwendige sfincter (te sterke spanning van de sluitspier) van de aars. Daardoor wordt de bekleding van deze sluitspier minder goed doorbloed waardoor er gebieden met verzwering ontstaan. Soms overvloedig bloedverlies en pijn in de aars zijn de voornaamste symptomen.

Duivelskring?

Net zoals aambeien staan anale fissuren sterk in verband met problemen van constipatie. Ze worden trouwens vaak verward met aambeien, ook al zijn anale fissuren meestal pijnlijker dan aambeien. De pijn bij de stoelgang kan soms zo hevig zijn dat mensen met fissuren de neiging hebben zich ongewild in te houden zodat het probleem van constipatie verergert.

Behandeling van anale fissuren

Naast de maatregelen op gebied van voeding en levenswijze tegen constipatie (vezelrijke voeding, oefeningen, goede vochtvoorziening...), kan met laxeermiddelen de constipatie worden tegengegaan om de duivelskring te doorbreken. Vaak wordt aangeraden zalven op basis van trinitrine in het anale kanaal in te brengen. Ook kunnen injecties worden gegeven met botulismetoxine waardoor de sluitspier beter ontspant.

Chirurgie

Net zoals bij aambeien kunnen anale fissuren ook worden geopereerd. Omdat herval voorkomt in ongeveer 50 tot 60 % kan soms een operatie worden overwogen om dit probleem op een duurzame manier te verhelpen.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Constipatie en voeding

Vezels als spons Meestal kan constipatie niet worden (…)

Oorzaken - Constipatie en voeding
Bijkomende symptomen

Darmhinder Problemen van constipatie komen zeer vaak (…)

Constipatie - Symptomen - Bijkomende symptomen