News

constipation-recettes-fibres-constipatie-recepten-vezels_493x200

Constipatie? Eet vezels!

Vezels zijn de beste bondgenoot tegen constipatie. Hier volgen 3 seizoensrecepten om uw darmtransit een boost te geven!

Reclame
Wok van groene groenten

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 200 g mange-tout (sugarsnaps)
  • 1 bos venkel
  • 1 broccoli
  • 2 wit van peren
  • 1 grote lookteen
  • 1 e.l. olijf- of koolzaadolie
  • 3 e.l. gehakte peterselie
  • zout, peper
  • sesamgraantjes (facultatief)

 

Bereiding:

Was de groenten. Doe de mange-tout (sugarsnaps), de in reepjes gesneden venkel en de in partjes verdeelde broccoli 15 minuten in een stomer. Giet olie in een wok en sauteer daarin het gepelde wit van peren en de geplette look totdat ze doorschijnend worden. Voeg de groene groenten toe en laat ze 5 minuten sauteren. Voeg op het einde zout en peper toe. Bestrooi met de sesamgraantjes en de peterselie en dien op.

Tip: U kunt de peterselie ook vervangen door koriander die evenveel vezels bevat.

Rijst met linzen

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 100 g volle rijst
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 geraspte wortel
  • 2 e.l. olijf- of koolzaadolie
  • 2 e.l. azijn (balsamico of Xeres)
  • Zout, peper
  • 4 e.l. gesnipperde bieslook

 

Bereiding:

Laat de linzen 1 uur weken in water en spoel ze. Laat de groene linzen en de volle rijst 20-25 minuten koken in 2 aparte, met kokend water gevulde potten. Voeg een volledige niet gepelde lookteen toe om de linzen smaak te geven in het water. Giet het water weg, meng de rijst en de linzen in een kom en zet die in de koelkast. Snij de tomaten, verwijder de pitten en snij de tomaten in kleine blokjes. Rasp de wortelen. Doe de vinaigrette in een kom en meng de olie, de azijn, het gesnipperde sjalotje en bieslook. Als de rijst en de linzen zijn afgekoeld, voeg dan de blokjes tomaten, de geraspte wortel en de vinaigrette toe. Voeg zout en peper toe. Meng goed.

Tip:U kunt ook 100 g kikkererwten of bruine bonen aan dit recept toevoegen. Dan bevat het nog meer vezels! Maar om flatulentie te vermijden, dient u die minstens twee uren te laten weken in water.

Carpaccio van exotisch fruit

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 1 verse ananas
  • 1 tot 2 goed rijpe mango's
  • 1 sinaasappel
  • 3 e.l. gesneden amandelen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 snufjes kaneel (facultatief)

 

Bereiding:

Pel de ananas en de mango. Snij ze in fijne reepjes en leg ze op grote borden. Meng het sinaasappelsap, de vanillesuiker en de kaneel in een tas. Giet dat mengsel over het fruit en laat minstens een half uur marineren. Doe er voor het opdienen enkele gesneden amandelen op.

Tip: Als u geen exotisch fruit heeft, kunt u het zelfde recept ook maken met appelen, perziken, aardbeien, enzovoort. Die zijn ook smakelijk en zitten vol vezels!

Reclame