backtotop
Nieuws
Constipatie: chronisch of tijdelijk?

Constipatie: chronisch of tijdelijk?

Is uw constipatie chronisch of hebt u er alleen nu en dan last van? Het is een belangrijke vraag, want ze bepaalt in grote mate hoe de constipatie behandeld wordt.

Reclame

Constipatie: altijd chronisch?

In zekere zin is constipatie inderdaad altijd chronisch. Constipatie (minder dan drie keer per week naar het toilet kunnen) wordt pas als een probleem beschouwd als ze meer dan een maand duurt. In dat geval valt ze onder de chronische ziektes. Als ze minder dan een maand duurt, hebben artsen het eerder over een tijdelijke vertraging van de darmtransit of eventueel ook een moeizame ontlasting.

Constipatie: zoek de oorzaak

Sommige mensen klagen over verstopping ook al gaat het niet om chronische constipatie in de strikte zin van het woord. Ze gaan bijvoorbeeld drie tot vier keer per week naar het toilet, maar ze hebben pijn bij het ontlasten. Of de periode dat ze last van constipatie hebben duurt geen maand, maar ze hebben wel verschillende keren per jaar zo?n periode. In dat geval ziet de behandeling er anders uit dan bij echte, chronische constipatie en zal men de oorzaken van de klachten aanpakken. Bij een pijnlijke stoelgang kunnen er bijvoorbeeld aambeien of anale fissuren optreden. Maar onthoud dat elk lichaam zijn eigen ritme heeft. Het is dus niet omdat we minder vaak naar het toilet gaan als we wel zouden willen dat we daarom per se ziek zijn!

Moet u naar de dokter als u constipatie hebt?

Toch zijn er gevallen waarin constipatie, ook al is ze niet chronisch, verzorgd moet worden. Hebt u afwisselend perioden van constipatie en diarree waar geen enkel middel dat u probeert tegen helpt' Hebt u daarbij pijn en een opgeblazen gevoel? Of hebt u plots last van constipatie terwijl u dat nog nooit eerder hebt gehad, en is de constipatie niet te verklaren door een verandering van eet- of leefgewoonten? Dan gaat u beter naar een arts. Soms gaat er achter constipatie namelijk een onderliggende ziekte schuil, zoals colorectale kanker. Ook veel geneesmiddelen kunnen constipatie veroorzaken. Als u vaststelt dat uw darmtransit trager wordt als u met een nieuwe behandeling begint, praat er dan over met de arts die u het middel heeft voorgeschreven. Die zal u zeggen wat u kunt doen.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Onderzoek van de patiënt

Bevraging van de patiënt De dialoog tussen arts en (…)

Diagnose - Onderzoek van de patiënt
Wat is constipatie?

Minder dan drie keer per week Het normale ritme om naar het toilet te gaan (…)

Symptomen - Wat is constipatie?