backtotop
Nieuws
Constipatie: als de dikke darm te lang is

Constipatie: als de dikke darm te lang is

Sommige vormen van constipatie zijn anatomisch van oorsprong. Als de dikke darm te lang is, moet de ontlasting een langere weg dan normaal afleggen. Men spreekt dan van een dolichocolon.

Reclame

Dolichocolon, een ingewikkeld woord voor een eenvoudige verstopping

Men spreekt van een dolichocolon als de dikke darm langer is dan normaal (de normale lengte is ongeveer 1,20m). De vertering verloopt helemaal zoals het hoort, alleen moet de voedselbrij een langere afstand afleggen voor ze wordt uitgescheiden. De darmen nemen dus het vocht in de ontlasting op om zo de kostbare minerale zouten in ons voedsel te recupereren. Daardoor is de ontlasting die in de endeldarm aankomt om te worden uitgescheiden harder dan anders. En dat kan bij de stoelgang pijn veroorzaken.

Hoe wordt een te lange dikke darm opgespoord?

Een dolichocolon is een aangeboren aandoening. De constipatie als gevolg van deze aandoening treedt dus al heel vroeg op. Het langere verblijf van het voedsel in het darmstelsel leidt ook tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Sommige patiënten klagen daarnaast ook over hinderende geluiden, andere over de omvang van hun buik. De diagnose van een dolichocolon gebeurt na een radiografie van de darmen.

Hoe wordt een te lange dikke darm behandeld?

Behalve voor de zware gevallen kiezen de artsen er meestal voor om het probleem van een dolichocolon niet operatief op te lossen. Een operatie kan namelijk de goede werking van de darmen in gevaar brengen en de zenuwen en spieren beschadigen. Mensen die er last van hebben, moeten dus vooral op hun voeding letten. Die moet erg vezelrijk zijn en voldoende vloeistof bevatten om de darmtransit te stimuleren. Als dat niet volstaat, zal de arts indien nodig laxeermiddelen of lavementen voorschrijven. Een dolichocolon heeft over het algemeen geen ernstige gevolgen.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is constipatie?

Minder dan drie keer per week Het normale ritme om naar het toilet te gaan (…)

Symptomen - Wat is constipatie?
Bijkomende symptomen

Darmhinder Problemen van constipatie komen zeer vaak (…)

Constipatie - Symptomen - Bijkomende symptomen