backtotop

Symptomen van chronische myeloïde leukemie (CML)

Symptomen van chronische myeloïde leukemie (CML)

Onopvallende en weinig specifieke symptomen

Tijdens de eerste fase van chronische myeloïde leukemie (CML) zijn de symptomen onopvallend. Vermoeidheid komt het vaakst voor en is dikwijls de enige klacht van de patiënten. Bij sommigen kan een zwaartegevoel optreden in de linkerbovenbuik, onder de ribben, omdat de milt groter wordt.

Dat fenomeen heet splenomegalie en treft ongeveer 30% van de patiënten. De arts kan dat voelen bij het klinisch onderzoek.

Ontdekking van leukemie

Die weinig specifieke symptomen kunnen niet aan leukemie doen denken, laat staan dat de diagnose kan worden gesteld. De aandoening wordt bijgevolg dikwijls toevallig ontdekt bij een bloedafname om een heel andere reden. Een heel hoge concentratie witte bloedcellen in het bloed kan gemakkelijk worden opgespoord en is typisch voor leukemie.

In 90% van de gevallen wordt de diagnose in de eerste fase van de aandoening, de chronische fase, gesteld.

Zeldzame complicaties

Zonder behandeling kunnen er uitzonderlijk complicaties optreden in de loop van de aandoening, en dat vanaf de eerste stadia:

  • een miltinfarct: de bloedcirculatie in de milt valt stil, een gevolg van de splenomegalie.
  • een diepe veneuze trombose: bloedklontervorming in de aders van de onderste ledematen. Een diepe veneuze trombose kan een longembolie veroorzaken als de klonter in de longen terechtkomt.
  • een jichtaanval.

Geschreven door Thomas Coucqvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Symptomen van chronische myeloïde leukemie (CML)
Reclame