backtotop

Transplantatie van beenmerg

Verloop van de beenmergtransplantatie en recuperatie

Waaruit bestaat een beenmergtransplantatie?

Een beenmergtransplantatie op zich is geen chirurgische ingreep, maar een eenvoudige transfusie die één tot twee uur duurt. Zodra de bloedvormende stamcellen van het ‘getransplanteerde’ beenmerg zich in het bloed bevinden, begeven ze zich op natuurlijke wijze naar de botten die ze geleidelijk zullen ‘koloniseren’.

Beenmergaplasie

Omdat het beenmerg van de patiënt volledig of gedeeltelijk werd vernietigd, produceert het geen bloedcellen meer. Het bloed wordt niet meer vernieuwd. Dat fenomeen heet beenmergaplasie. Door bloedtransfusies kan het tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes, dat aan de basis ligt van bloedarmoede en bloedingen, worden verholpen.

Herstel in een steriele kamer

Na een beenmergtransplantatie is het immuunsysteem sterk verzwakt. De minste infectie kan dus dodelijk zijn. Daarom moet de patiënt in een steriele kamer blijven, op een daarvoor bestemde dienst. Elk contact met de buitenwereld is verboden, tenzij heel strikte hygiëneregels worden gerespecteerd. Die afzondering duurt enkele weken tot het nieuwe beenmerg is gevormd. Daarna begint het de nodige witte bloedcellen te produceren voor een goede werking van het immuunsysteem. Ongeveer 20 dagen na de transplantatie verschijnen de eerste nieuwe bloedcellen.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Verloop van de beenmergtransplantatie en recuperatie
Reclame