backtotop

Verwikkelingen van chronische lymfoïde leukemie

Verwikkelingen van chronische lymfoïde leukemie

Infecties

De wildgroei van één soort lymfocyten neemt in het beenmerg alle ruimte in. Hierdoor kan de productiecapaciteit van de andere witte bloedcellen gevaarlijk verminderen, waardoor hun aantal daalt. Zo kan de afweer tegen infecties in het gedrang komen. Patiënten met chronische lymfoïde leukemie lopen als gevolg hiervan sneller infecties op. Deze infecties kunnen ook ernstiger verlopen. Het voorschrijven van antibiotica mag niet uitgesteld worden.

Auto-immune ziekten

Auto-immuunziekten in het verloop van chronische lymfoïde leukemie treden op bij ongeveer een vierde van de patiënten. Het precieze mechanisme is niet gekend. Zeker is dat het afweersysteem (immuunsysteem) van de patiënt de eigen cellen aanvalt. Zo kunnen andere bloedziekten ontstaan, zoals auto-immune hemolytische anemie (zelfvernietiging van rode bloedcellen) en immune trombopenie (vernietiging van bloedplaatjes). Er zijn nog andere auto-immuunziekten in verband gebracht met chronische lymfoïde leukemie.

Transformatie in meer agressieve ziekte

In zeldzame gevallen kan chronische lymfoïde leukemie evolueren naar een agressieve vorm van lymfoom (syndroom van Richter).

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Chronische lymfoïde leukemie - Verwikkelingen - Verwikkelingen van chronische lymfoïde leukemie
Reclame