backtotop

Leukemie: te veel witte bloedcellen

De verschillende soorten leukemie

Te veel witte bloedcellen

Leukemie of bloedkanker wordt gekenmerkt door een verhoogde aanmaak en/of een langere levensduur van witte bloedcellen. Hun aantal in het bloed is dan ook hoger dan normaal, zonder dat deze verhoging verantwoord wordt door een infectie of een ontsteking. De witte bloedcellen in overmaat stapelen zich eerst op in het beenmerg en komen na verloop van tijd ook in de bloedbaan terecht. Als hun aantal hoog wordt, hinderen zij in het beenmerg de vorming van de rode bloedcellijn en van de bloedplaatjes.

Lymfoïde of myeloïde leukemie

Lymfoïde leukemie (ook wel lymfatische leukemie genoemd) begint bij de lymfoïde stamcel (waaruit de lymfocyten ontstaan). Myeloïde leukemie vertrekt vanuit de myeloïde stamcel (waaruit de rode bloedcellen, de granylocyten en de monocyten ontstaan).

Acute of chronische lymfoïde

Men spreekt van een acute lymfoïde leukemie als de ziekte snel evolueert. In deze vorm van leukemie is de rijping van de lymfocyten gestoord. Er komen veel jonge lymfocyten (blasten) in de bloedbaan en er zijn te weinig volwassen lymfocyten. Dat komt vaker voor op jonge leeftijd. Een fatale afloop is niet uitgesloten.
Chronische lymfoïde leukemie evolueert daarentegen veel trager omdat de rijping van de lymfocyten nog min of meer normaal gebeurt. Chronische lymfoïde leukemie komt meer op middelbare of oudere leeftijd voor. De symptomen treden geleidelijk op, mogelijk over jaren.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Chronische lymfoïde leukemie - Begrijpen - De verschillende soorten leukemie
Reclame