backtotop

Chronische bronchitis: diagnose en onderzoeken

Chronische bronchitis: diagnose en onderzoeken

Wanneer moet u naar een arts?

Moet u regelmatig hoesten en slijm opgeven? Ga dan het best meteen naar uw huisarts. Bij chronische bronchitis wordt meestal een screening op COPD (chronisch obstructieve longziekte) aanbevolen. Uit het gesprek met uw arts zal ook blijken wat de oorzaak is van de bronchitis: roken of, in zeldzamere gevallen, industriële of milieuvervuiling.

Spirometrie: meting van de longcapaciteit

Bij chronische hoest is het van cruciaal belang dat de arts weet of er al dan niet sprake is van een luchtwegvernauwing, het kenmerk van COPD (chronisch obstructieve longziekte). Dat kan heel eenvoudig achterhaald worden via een spirometrie. De patiënt blaast daarvoor in een rubberen slangetje dat verbonden is met een meettoestel. Dat toestel meet de maximale hoeveelheid lucht die de longen kunnen bevatten en hoe snel de lucht wordt uitgeblazen. De waarden worden daarna vergeleken met die van een gezond individu van dezelfde leeftijd, dezelfde lengte en hetzelfde geslacht.

Een spirometrie wordt soms uitgevoerd voor en na het toedienen van een luchtwegverwijdend geneesmiddel (bronchodilator) om de efficiëntie van die behandeling te beoordelen.

Aanvullende onderzoeken

Afhankelijk van de ernst van COPD, van de toestand van de patiënt en of hij thuis of in het ziekenhuis wordt verzorgd, kunnen de artsen bepaalde onderzoeken uitvoeren:

  • bloedafname
  • röntgenfoto’s van de borst
  • meting van het zuurstofgehalte in het arteriële bloed (slagaders)
  • analyse van het opgehoeste slijm om bepaalde microben op te sporen
  • enz.

Geschreven door Antoine Collardvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Chronische bronchitis: diagnose en onderzoeken
Reclame