backtotop

Soorten bronchitis

Acute bronchitis

cute bronchitis is een plots opduikende en voorbijgaande ontsteking van het bronchiaal slijmvlies. Ze is meestal te wijten aan een luchtweginfectie van virale oorsprong (in zeldzamere gevallen van bacteriële oorsprong), of blootstelling aan irriterende stoffen. Ze veroorzaakt hoest, de productie van groene of gele slijmen en het ophoesten van fluimen (expectoraties). Vaak gaat ze gepaard met koorts en spierpijn. De behandeling van acute bronchitis richt zich meestal uitsluitend op de symptomen:

  • onder controle krijgen van de hoest
  • losmaken van de slijmen en fluimen

Antibiotica hebben bij een virale infectie geen enkele zin. De ziekte gaat namelijk meestal vanzelf over. De besmetting duurt normaal een paar dagen. Als u voor de rest gezond bent, zullen uw bronchiën zich al snel herstellen – ongeacht of de oorzaak viraal of bacterieel is.

Mensen met gezondheidsproblemen (hartziekte, nierproblemen, ernstige hepatitis of diabetes die niet onder controle is) die een acute bronchitis krijgen, lopen bij een bacteriële infectie meer risico. In dat geval is een behandeling met antibiotica wel verantwoord.

Geschreven door Antoine CollardHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Acute bronchitis
Reclame