Hoe wordt gastro-enteritis overgedragen?
Buikgriep kan op twee manieren overgedragen worden:
- door een voedselvergiftiging (vooral bacteriële en parasitaire gastro-enteritis)
- via contact met een besmette persoon of een besmet voorwerp (vooral virale gastro-enteritis).
Verklein de risico's op virale besmetting
Virussen worden overgedragen via speeksel, handen en stoelgang. Wanneer er een epidemie woedt of een gezinslid buikgriep heeft, moet u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:
- was verschillende keren per dag uw handen, zeker vóór elke maaltijd(bereiding), na elke toiletbeurt en na een luier te hebben ververst;
- niet kussen en knuffelen, en elk direct contact met de zieke vermijden;
- geen voedsel, keukengerei (bestek, glazen, borden...) of handdoeken uitwisselen met de patiënt;
- berg tandenborstels afzonderlijk op;
- laat de zieke geen maaltijden bereiden.
Voorkom voedselvergiftiging
Onze voeding kan heel wat bacteriën bevatten die buikgriep veroorzaken: eieren, oesters, gehakt, gevogelte, besmet water... Enkele regels om voedselvergiftiging te vermijden:
- respecteer de koudeketen;
- vries een ontvroren product niet opnieuw in;
- bak het voedsel goed, vooral rood vlees, gevogelte en eieren;
- zet voedselresten binnen twee uur na bereiding in de koelkast;
- spoel rauwe groenten en fruit af met leidingwater;
- reinig het keukengereedschap en het werkblad grondig;
- in landen waar de hygiëne niet optimaal is: alleen dranken nuttigen in flessen. Vermijd blikjes, ijs en ijsblokjes, en eet geen rauwe groenten en geschilde vruchten.