backtotop

Oorzaken en gevolgen van buikgriep

De spijsvertering

Waarvoor dient de spijsvertering?

Het spijsverteringsstelsel, van mond tot anus, is als een fabriek. Het organisme 'verwerkt' het voedsel en absorbeert de stoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, oligo-elementen...) die onmisbaar zijn voor zijn goede werking. Het spijsverteringsproces duurt 24 tot 40 uur.

Welk parkoers volgt ons voedsel?

Ons voedsel wordt voortgestuwd door de slokdarm en komt eerst in de maag terecht. Daar wordt het voor de eerste keer ontbonden, door de werking van het maagzuur en de samentrekking van de maag ('vermalingseffect').

Vervolgens belandt het in de dunne darm. Daar wordt het door toevoeging van spijsverteringsenzymen (afkomstig van de pancreas, de lever en de galblaas) geabsorbeerd. De opneembare stoffen komen terecht in de bloed- en lymfevaten rond de darmen.

Tot slot gaat het resterende materiaal naar de dikke darm (of colon), waar een groot deel van het vocht wordt opgenomen. Resten die geen voedingswaarde hebben voor het lichaam, worden via de endeldarm (rectum) op natuurlijke wijze uitgedreven, dus via de stoelgang.

Waardoor wordt het voedsel voortgestuwd?

Dankzij de omringende spieren trekken de holle organen (slokdarm, maag en darmen) spontaan samen, waardoor het voedsel geleidelijk voortgestuwd wordt. Deze specifieke spiersamentrekkingen wordt 'peristaltiek' of 'digestieve motiliteit' genoemd.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
De spijsvertering
Reclame