backtotop

Oorzaken en gevolgen van buikgriep

De oorzaken van buikgriep

Virale gastro-enteritis

Buikgriep wordt in twee derde van de gevallen veroorzaakt door een virus, vooral bij kinderen. Eén van de meest voorkomende oorzaken van gastro-enteritis is het rotavirus. Dat veroorzaakt elk jaar ongeveer 125 miljoen gevallen van diarree en eist jaarlijks 800.000 doden door uitdroging. Onder hen 500.000 kinderen onder de vijf jaar, vooral in de ontwikkelingslanden.

Bacteriële gastro-enteritis

Buikgriep kan ook veroorzaakt worden door ziekteverwekkende bacteriën: salmonella, Shigella, Listeria, Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium difficile, Vibrio chlolerae (de bacterie die cholera veroorzaakt)...

Parasitaire gastro-enteritis

De symptomen van buikgriep kunnen ook veroorzaakt worden door parasieten (Cryptosporidium, Giardia bijvoorbeeld). Ze komen ook voor bij bepaalde tropische ziekten. Buikgriep van parasitaire oorsprong is zeldzaam in onze streken.

Welke effecten op het spijsverteringskanaal?

Virussen, bacteriën en parasieten gaan te werk op verschillende manieren en in diverse onderdelen van het spijsverteringskanaal. Hoe precies, is afhankelijk van hun aard, wat meteen verklaart waarom de symptomen zo uiteenlopen. De ene nestelen zich in de dunne darm, de andere in de dikke darm of de maag. Sommige veroorzaken letsels in het spijsverteringskanaal of geven toxines af. Maar allemaal vernietigen ze een groot deel van de cellen en/of goede bacteriën die de darmwand bekleden. Daardoor wordt de goede werking van het spijsverteringskanaal verstoord. Het voedsel passeert te snel, de opneembare stoffen hebben niet de tijd om correct geabsorbeerd te worden door de dunne darm. Ook het vocht wordt niet voldoende opgenomen door de dikke darm. In dat geval spreken we van diarree.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Buikgriep - Inzicht - De oorzaken van buikgriep
Reclame