backtotop

Wat bij buikgriep?

Probiotica

Goede en slechte bacteriën

Ons spijsverteringsstelsel bevat niet minder dan 100.000 miljard bacteriën, waarvan er meer dan 500 verschillende soorten bestaan. Er zijn goede bacteriën, die onmisbaar zijn voor de werking van ons organisme. De slechte bacteriën kunnen ziekten veroorzaken. Zolang de eerste in de meerderheid zijn, gaat alles goed. Maar als het aantal slechte bacteriën toeneemt, ontstaan er gezondheidsproblemen.

Wat is een probioticum?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is een probioticum een levend micro-organisme (bacterie, gist...) dat een gezondheidsvoordeel oplevert als het in voldoende hoeveelheid ingenomen wordt. Binnen de familie van de goede bacteriën zijn de bifidobacteriën en de lactobacillen de belangrijkste vertegenwoordigers.

Probiotica en diarree

Wat probiotica betreft: de ene stam is de andere niet. Het is beter om stammen te gebruiken die grondig bestudeerd zijn en waarvan de doeltreffendheid bij de preventie en behandeling van diarree wetenschappelijk is aangetoond. De gist Saccharomyces boulardii is het micro-organisme waarvan de werkzaamheid tegen diarree het meest bestudeerd is. S. boulardii vermindert het aantal ziekteverwekkende bacteriën die buikgriep veroorzaken en werkt in tegen de toxines die ze afgeven. Dat werkt ontstekingsremmend en vermindert bijgevolg de duur en de frequentie van diarree (*). Bij de probiotische bacteriën vinden we enkele lactobacillen, zoals Lactobacillus rhamnosus GG, en L. reuteri.

Voedingssupplementen of geneesmiddelen

Deze probiotica zijn verkrijgbaar in de apotheek, in de vorm van voedingssupplementen of geneesmiddelen. Geneesmiddelen bieden betere waarborgen, zowel qua kwaliteit als qua kwantiteit.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Buikgriep - Behandelingen - Probiotica
Reclame