backtotop

Wat zijn botmetastasen?

Wat is een botmetastase?

Botmetastase versus primaire botkanker

Meer dan 60% van de tumoren in het bot zijn botmetastasen. Bepaalde andere tumoren in het bot zijn dus primaire bottumoren, ze ontstaan in het bot zelf. Primaire bottumoren zien we meer bij kinderen en adolescenten (tot jonge volwassenen), terwijl botmetastasen meer gezien worden bij 50-plussers.

Migratie van kankercellen naar het bot

Botmetastasen ontstaan wanneer kankercellen vanuit hun oorspronkelijke locatie via bloed- of lymfevaten naar het bot gemigreerd zijn. Deze kankercellen hechten zich vast in het bot en beginnen zich op dezelfde manier te vermenigvuldigen als de primaire kanker. Ze veroorzaken een ontstekingsreactie in het bot, wat vaak botpijn veroorzaakt. Daarnaast stimuleren de kankercellen vaak ook botafbraak…

Vernietiging van het bot

Beenderen zijn geen starre structuren: bot wordt aanhoudend afgebroken door cellen met de naam osteoclasten, en nadien heropgebouwd door osteoblasten. Kankercellen stimuleren de botcellen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak (osteoclasten). Het bot wordt hierdoor broos, waardoor breuken en andere botcomplicaties kunnen optreden. Soms, maar dat is zeldzaam, stimuleren de kankercellen de opbouwende cellen (osteoblasten), maar dan op anarchistische wijze.

De meest getroffen botten

Niet alle botten worden even vaak getroffen door metastasen. De meest getroffen plaatsen zijn:

  • de wervelkolom en de wervels,
  • de bekkenbeenderen,
  • de ribben.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Botmetastasen - Begrijpen - Wat is een botmetastase?
Reclame