backtotop

Behandeling van borstkanker

Chemotherapie

Uitzaaiingen

Een van de kenmerken van kanker is dat die zich kan uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Kankercellen kunnen zich verspreiden via de bloedsomloop en het lymfestelsel. Zo kunnen ze zich elders vasthechten en zich daar gaan vermenigvuldigen waarbij er een nieuw gezwel ontstaat. Een dergelijke nieuwe tumorhaard heet een uitzaaiing (metastase). Uitzaaiingen kunnen zich vormen in het skelet, de lever, de hersenen, de longen...

Aanvullende behandeling

Chemotherapie wordt soms gebruikt als aanvulling op een heelkundige ingreep. De bedoeling van deze aanvullende of adjuvante behandeling is mogelijke kankercellen te vernietigen die het gebied van de borstklier zouden hebben verlaten zonder dat ze al echte uitzaaiingen hebben gevormd.

De neo-adjuvante behandelingen

In sommige gevallen kan chemotherapie worden toegediend voor de operatie. Daarmee kan de grootte van het gezwel significant worden verminderd, zodat het gemakkelijker kan worden verwijderd. Dergelijke neo-adjuvante chemotherapie wordt enkel gegeven aan patiënten bij wie ook chemotherapie voorzien zou zijn na de operatie.

Bijwerkingen van chemotherapie

Chemotherapie is gericht tegen cellen die zich snel vermenigvuldigen. Dat zijn dus kankercellen, maar ook andere cellen in ons lichaam (spijsverteringsstelsel, haren) worden massaal vernietigd. Dat veroorzaakt talrijke bijwerkingen zoals haaruitval, vermoeidheid, bloedarmoede, misselijkheid... Oncologen hebben echter heel wat vooruitgang geboekt in het voorkomen en behandelen van deze bijwerkingen.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Borstkanker - Behandeling - Chemotherapie
Reclame