backtotop

Behandeling van borstkanker

Borstkanker type HER2

Agressieve kanker

Bij 15 tot 20% van de vrouwen met borstkanker heeft het eiwit HER2 een belangrijke impact op  de regeling van de celproliferatie. Gevolg is dat het gezwel sneller groeit en groter is.

Borstkanker type HER2 opsporen

Uit de analyse van het weefsel dat met een biopsie wordt weggenomen, weten artsen of de tumor al dan niet HER2-positief is. De opsporing van de HER2-receptor maakt deel uit van de diagnose van borstkanker. Maar er moet worden onderzocht of de kanker terugkomt met metastasen, want HER2-receptoren kunnen zich parallel aan de ziekte ontwikkelen.

Betere prognose

Het type HER2-positief wordt op dezelfde manier behandeld als andere borstkankers, maar de behandeling wordt aangevuld met bijkomende therapieën specifiek voor dit type kanker.

Sinds 2005 worden nieuwe behandelingen gebruikt bij borstkanker met HER2 overexpressie en dit aanvullend na heelkunde. Meer bepaald blokkeren  de behandelingen het eiwit HER2 zodat de prognose van deze soort kanker verbetert. In combinatie met chemotherapie vermindert de sterfte dankzij deze behandelingen met een derde, en het risico op hervallen met de helft.

Triple negatieve borstkanker

Net als kanker van het type HER2 zijn ook de kankers zonder ‘receptoren’ agressiever. Onderzoek is aan de gang om na te gaan hoe deze zogeheten triple negatieve borstkankers, zonder receptoren, kunnen worden behandeld.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame