backtotop
Nieuws
Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium

Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium

Bij HER2-positieve borstkanker in een vroeg stadium zou een zogenaamde low level chemotherapie in combinatie met een doelgerichte behandeling beter verdragen worden. Ook het risico op hervallen zou veel kleiner zijn.

Reclame

De resultaten van een nieuwe wetenschappelijke studie betekenen een stap vooruit in de ontwikkeling van een therapie die specifiek gericht is op HER2-positieve borstkanker in een vroeg stadium.

Behandeling van borstkanker op maat van de patiënt

Er bestaat momenteel geen standaardbehandeling voor HER2-positieve borstkanker die in een vroeg stadium ontdekt wordt, dat wil zeggen als de omvang van de tumor minder dan 2 cm is en de kanker niet naar de okselklieren (lymfeklieren) is uitgebreid.

HER2-positieve borstkanker in een verder gevorderd stadium wordt meestal behandeld met chemotherapie gecombineerd met een doelgerichte behandeling (trastuzumab). Met deze combinatie is HER2-positieve borstkanker doeltreffend te bestrijden, het risico op hervallen is ook kleiner en de overlevingskansen zijn groter.

Bijwerkingen en risico’s van chemotherapie

Maar als borstkanker vroeg wordt opgespoord, wordt er niet systematisch chemotherapie toegepast. De ‘traditionele’ chemotherapie geeft namelijk vaak zware bijwerkingen, zoals infecties, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en haaruitval. Chemotherapie houdt op langere termijn ook een aantal risico’s in.

Antracyclinen en de doelgerichte therapie met trastuzumab kunnen bijvoorbeeld een toxische werking hebben op het hart, wat dus van heel nabij moet worden opgevolgd. De taxanen in de behandeling van borstkanker kunnen ook de zenuwen in handen en voeten aantasten (neuropathie) en pijn en gevoelsstoornissen veroorzaken.

Als het risico op recidieven (hervallen) van borstkanker op basis van de verschillende criteria laag wordt geschat (grootte van de tumor, geen aantasting van de lymfeklieren, graad van agressiviteit en proliferatie van de tumor, al dan niet voorkomen van hormoonreceptoren, leeftijd van de patiënt), schrijven artsen dan ook niet altijd chemotherapie voor.

Combinatie van ‘low level’ chemotherapie en trastuzumab

Maar er is altijd een risico op hervallen, ook bij borstkanker in een vroeg stadium. Amerikaanse onderzoekers wilden daarom de werkzaamheid onderzoeken van een chemotherapie zonder antracyclinen (een van de bestanddelen van de chemotherapie) in combinatie met trastuzumab.

Ze volgden daarvoor de gezondheidstoestand van 400 vrouwen met HER2-positieve borstkanker, maar zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren. De patiënten kregen een behandeling waarbij trastuzumab gecombineerd werd met een chemotherapie die slechts één actieve stof bevatte, paclitaxel (een taxaan). De chemotherapie was dus minder sterk dan de gebruikelijke therapie met verschillende actieve bestanddelen: antracycline en een taxaan, of een taxaan en carboplatine.

De lichtere behandeling gaf een kleiner risico op harttoxiciteit en neuropathie (zenuwaantasting). De vrouwen worden nu drie jaar gevolgd en de resultaten zijn heel bemoedigend. Het aantal recidieven ligt onder de 2%, wat heel laag is. In andere studies lag het aantal recidieven bij patiënten die geen trastuzumab of chemotherapie kregen tussen 5 en 30%. Niemand van de patiënten die aan de nieuwe studie deelnamen, overleed tijdens de behandeling. Als deze resultaten op termijn bevestigd worden, zal deze nieuwe therapeutische optie een hele stap vooruit zijn voor de patiënten. Ze zullen hun behandeling beter verdragen en hun levenskwaliteit zal erop vooruitgaan.

Reclame
Gerelateerde artikels
Borstkanker type HER2

Agressieve kanker Bij 15 tot 20% van de vrouwen met borstkanker heeft het eiwit HER2 een (…)

Borstkanker - Behandeling - Borstkanker type HER2
Wat is een HER2-receptor?

De HER2-receptor behoort tot de familie van de EGFR-receptoren (Epithelial Growth Factor Receptor). De (…)

HER2-positieve borstkanker - HER2-receptor - Wat is een HER2-receptor?