backtotop
Nieuws
Agressieve borstkanker: zestien maanden langer leven

Agressieve borstkanker: zestien maanden langer leven

Een klinische studie met een nieuw medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker heeft onverwacht goede resultaten opgeleverd. Het geeft een verbetering van de overlevingskansen van de patiënten met bijna zestien maanden. Een opmerkelijke vooruitgang.

Reclame

HER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten

Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde HER2 positieve borstkanker met metastasen*. HER2 is de naam van een eiwit op het oppervlak van de kankercellen. Als er te veel van die eiwitten aanwezig zijn, wordt de tumor agressiever en gaat hij sneller groeien en zich sneller verspreiden. Deze vorm van kanker heeft een slechte prognose als ze niet behandeld wordt en komt voor bij 20% van alle vrouwen met borstkanker.

Pertuzumab: een nieuw getest middel

Om een nieuw geneesmiddel te testen, verdeelden de onderzoekers 808 vrouwen met HER2 positieve borstkanker in twee groepen. De eerste groep volgde de gebruikelijke therapie - een geneesmiddel tegen kanker (trastuzumab) en chemotherapie. De tweede groep kreeg dezelfde behandeling plus het nieuwe middel pertuzumab. Het resultaat: de vrouwen die bovenop de traditionele therapie pertuzumab namen, leefden gemiddeld nog 56,5 maanden. In de andere groep - zonder het middel dus - was dat gemiddeld 40,8 maanden. Met het nieuwe middel zouden patiënten met HER2 positieve borstkanker gemiddeld dus 15,7 maanden langer leven.

Langere overleving zonder voorgaande

"Dit is een belangrijke stap vooruit die ons aan een extra therapeutisch wapen helpt", aldus een enthousiaste dr. Philippe Aftimos, oncoloog en wetenschappelijk onderzoeker in het Bordet Instituut in Brussel. "Pertuzumab en trastuzumab zijn allebei antistoffen die zich op het eiwit HER2 richten, maar in verschillende zones. Hun werkingsmechanismen versterken elkaar dus. Op basis van die complementaire werking kunnen ze samen worden ingezet om de groei van de kankercellen te stoppen en/of de cellen te vernietigen. En er is nog meer goed nieuws: het toevoegen van pertuzumab vergroot de bijwerkingen niet op significante wijze - diarree en huiduitslag zijn de enige bijwerking - en doet ook het hartrisico niet stijgen."

De nieuwe standaardbehandeling

Omdat de voordelen voor de patiënten zo duidelijk zijn, heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het nieuwe medicament nu ook al gehomologeerd. "Het middel wordt in België trouwens sinds juni 2014 terugbetaald voor patiënten met nog niet behandelde uitgezaaide HER2 positieve borstkanker ". De combinatie van pertuzumab, trastuzumab en chemotherapie wordt voortaan dus de nieuwe standaardbehandeling. En er staan nog meer onderzoeken op stapel. Er moet namelijk nog worden nagegaan of deze combinatie van geneesmiddelen ook doeltreffend is voor vormen van borstkanker in een vroegere fase. "Dat is precies waar de Aphinity-studie momenteel onderzoekt. De resultaten worden verwacht tegen 2017."

Lees meer over Borstkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Heelkunde bij borstkanker

De tumorectomie: conservatieve heelkunde Om een volledige borstamputatie te (…)

Borstkanker - Behandeling - Heelkunde bij borstkanker
De schildwachtklier

In de oksels Lymfeklieren zijn aanwezig in heel het (…)

Borstkanker - Behandeling - De schildwachtklier