backtotop

Wat zijn de oorzaken van blaasontsteking?

Blaasontsteking: slechte leefgewoonten

Een slechte intieme hygiëne

Bacteriën kunnen zich in een recordtijd zeer sterk vermenigvuldigen. In geval van een slechte intieme hygiëne kunnen kiemen in de urogenitale streek woekeren. Met het risico dat ze via de urinebuis opstijgen en daarna de blaas infecteren. Het is bijvoorbeeld belangrijk zich na het plassen van voren naar achteren af te vegen.

Onvoldoende drinken

Onvoldoende drinken verhoogt het risico op blaasontsteking en wel om twee redenen:

  • als u weinig drinkt en daardoor weinig plast, krijgen de bacteriën die zich in de urogenitale streek bevinden, ruim de tijd om via de urinebuis naar de blaas te trekken. Dat kan alleen worden tegengegaan door de urinestroom, die de bacteriën weer naar buiten voert.
  • het ‘muggenvijvereffect’: als muggen hun eitjes in een vijver leggen, is dat omdat er geen stroming is die de eitjes meesleurt. Bacteriën werken op dezelfde manier. Als u geen ’stroming‘ creëert door voldoende te drinken en vaak te plassen, vermenigvuldigen de bacteriën zich met hoge snelheid en dreigen ze de blaas te besmetten.

De urine ophouden

Mensen die hun urine ophouden, krijgen vaak een blaasontsteking. Ze worden immers met hetzelfde probleem geconfronteerd als mensen die niet genoeg drinken (ophoping van bacteriën in de blaas). Die slechte gewoonte wordt doorgaans aangeleerd tijdens de kinderjaren of de pubertijd. Sommige volwassenen hebben de reflex om de spieren van de bekkenbodem voortdurend aan te spannen, zelfs als ze plassen. Gevolg: er blijft altijd wat urine in de blaas zitten, waardoor de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dat wordt ‘dyssynergie tussen de blaas en de sfincter’ genoemd. Mensen die fietsen, paardrijden of contrabas spelen (activiteiten die een contractie van de bekkenbodemspieren vergen), hebben dat probleem ook.

Geschreven door Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Blaasontsteking: slechte leefgewoonten
Reclame