backtotop

Wat zijn de oorzaken van blaasontsteking?

Andere risicofactoren voor blaasontsteking

Menopauze en droge vagina

Een droge vagina is een van de gevolgen van de menopauze. Maar dat symptoom kan ook veel vroeger optreden. Als de vaginale secreties verminderen, kunnen kiemen zich gemakkelijker in de vagina ontwikkelen. De vagina ligt dicht tegen de urinebuis en er kunnen dus bacteriën van de ene kant naar de andere gaan. Tijdens de menopauze blijft de opening van de urinebuis ook wat openstaan. Bacteriën kunnen er dan eenvoudiger indringen en er zal dan ook vaker een blaasontsteking optreden.

Chronische aandoeningen, geneesmiddelen en zwangerschap

Het immuunsysteem verdedigt ons tegen agressie van buitenaf. Als het immuunsysteem verzwakt, zullen bacteriën gemakkelijker in het lichaam woekeren. Het risico op blaasontsteking is dus hoger. De belangrijkste chronische aandoeningen die de immuniteit verzwakken, zijn:

Sommige geneesmiddelen, zoals corticoïden en immunosuppressiva, maar ook chemo- en radiotherapie kunnen de immuniteit verzwakken.

Ook tijdens de zwangerschap verzwakt het immuunsysteem van vrouwen.

Afwijkingen van de urinewegen

Bepaalde afwijkingen van de urinewegen, zoals een vernauwing van de urinebuis en een niersteen die is afgezakt in de blaas, belemmeren de evacuatie van urine, zodat bacteriën zich in de blaas kunnen vermenigvuldigen. In dat geval verhoogt het risico op blaasontsteking.

Constipatie

Stoelgang die in de dikke darm geblokkeerd zit, werkt de ontwikkeling van bacteriën in de endeldarm in de hand. Constipatie verhoogt dan ook het risico op besmetting van de urinebuis bij het afvegen, wat een blaasontsteking kan veroorzaken.

 

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Blaasontsteking - Oorzaken - Andere risicofactoren voor blaasontsteking
Reclame