backtotop

Cortisone: voor welke ziekten?

Cortisone voor allergieën en/of aandoeningen van de luchtwegen

Cortisone heeft een krachtige anti-inflammatoire werking bij aandoeningen van de luchtwegen.

Cortisone en chronische allergische rinitis

Bij chronische allergische rinitis kan de allergoloog corticosteroïden voorschrijven onder de vorm van een neusspray of van tabletten, en dat vaak samen met antihistaminica.

Cortisone en astma

De behandeling van astma is altijd gebaseerd op ontstekingsremmers. Maar de combinatie van geneesmiddelen, hun doseringen en de adviezen om astma-aanvallen te beperken, hangen af van de individuele patiënt. De meeste astmapatiënten inhaleren een tot twee keer per dag corticosteroïden onder de vorm van een puffer. Inhalatiecorticosteroïden hechten zich aan de wanden van de bronchiën, voorkomen dat ze opzwellen en verminderen zo de ontsteking die aan de basis ligt van de hoest en de kortademigheid. Het geneesmiddel heeft een progressieve, blijvende werking.

Cortisone en bronchitis, longontsteking...

De toepassing van een inhalator op basis van cortisone kan eveneens voorgeschreven worden bij (chronische of acute) bronchitis, longontsteking (samen met een antibioticatherapie in het geval van een bacteriële pneumonie) en bijzonder hevige, ziekmakende en frequente hoestbuien (laryngitis, enz.).

Geschreven door Barbara SimonHet volgende artikel lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Behandeling met cortisone bij ontstekingen - Voor welke ziekten? - Cortisone voor allergieën en/of aandoeningen van de luchtwegen