backtotop

Cortisone tegen ontsteking bij verschillende aandoeningen

Behandeling met cortisone bij ontstekingen

Een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem om zowel externe als interne prikkels te bestrijden: een wonde, een letsel, een infectie, enz. Is deze nuttig of gevaarlijk voor de gezondheid? Behandeling op korte, middellange en lange termijn kan onder meer met cortisone.

Een ontsteking kan voorkomen naar aanleiding van banale aandoeningen: spier- of gewrichtsklachten, laryngitis, een kwetsuur, enz. Maar sommige mensen krijgen er dagelijks mee te maken, zoals patiënten met auto-immuunziekten, auto-inflammatoire aandoeningen en chronische allergieën. Kenmerkend voor een ontsteking zijn vier symptomen: warmte, zwelling, roodheid en pijn.

Met cortisone slaagt men erin om een ontsteking en de ziekmakende factoren te verminderen en zelfs te doen te verdwijnen – en dat ongeacht de manier waarop het middel wordt toegediend. Maar voor welke aandoeningen kan men cortisone gebruiken? En is het middel gevaarlijk voor de gezondheid? Dit dossier vertelt u alles over het gebruik, de bijwerkingen en de manier waarop u uw leven moet aanpassen om te voorkomen dat u last krijgt van gewichtstoename, slapeloosheid of verlies van botdichtheid. U verneemt op welke manier cortisone de ontsteking bestrijdt. We zeggen er meteen bij dat er daarnaast ook nog andere behandelingen bestaan.