backtotop

Oorzaken

De rol van immunosuppressieve geneesmiddelen

Steeds meer patiënten moeten geneesmiddelen nemen die de activiteit van het afweersysteem van het lichaam onderdrukken. Denk bijvoorbeeld aan mensen met gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis, of darmontstekingen (ziekte van Crohn) of die een transplantatie hebben ondergaan. Als het afweersysteem minder goed werkt, kan het lichaam moeilijker weerstand bieden aan de ongebreidelde groei van kankercellen.

De huid is dan een bevoorrechte locatie voor de vorming van kankers omdat huidcellen sowieso al snel worden vervangen. Het risico op een genetische fout (mutatie) bij de celdeling is dus zuiver wiskundig gezien groter dan in organen waar cellen minder snel delen.

Hoewel onderdrukking van het afweersysteem van het lichaam door bepaalde geneesmiddelen het risico op basaalcelcarcinoom verhoogt, is vooral het risico op spinocellulair carcinoom verhoogd. In de normale bevolking zijn er vier basaalcelcarcinomen voor één spinocellulair carcinoom (verhouding 4/1). Maar in de groep transplantatiepatiënten is deze verhouding door onderdrukking van het afweersysteem omgekeerd en zijn er dus viermaal meer spinocellulaire carcinomen dan basaalcelcarcinomen.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Basaalcelcarcinoom - Oorzaken - De rol van immunosuppressieve geneesmiddelen
Reclame