backtotop

Hoe wordt de diagnose van basaalcelcarcinoom gesteld?

Basaalcelcarcinoom - Diagnose - Bevestiging van basaalcelcarcinoom door biopsie

Bevestiging van basaalcelcarcinoom door biopsie

Meestal kan een huidarts met enige ervaring de diagnose van basaalcelcarcinoom stellen louter op het visuele aspect van het letsel. Bij twijfel kan de dermatoscoop helpen: dit is een soort vergrootglas met ingebouwde verlichtingsbron, waarmee vlekken of bobbels op de huid van dichterbij kunnen worden geanalyseerd. Ook de structuren onder de bovenste hoornlaag worden door de lichtinval zichtbaar.

Door het nemen van een biopsie (afsnijden van een stukje huid met het letsel onder plaatselijke verdoving) en onderzoek onder de microscoop wordt de diagnose bevestigd. Kleine tumoren kunnen meestal direct helemaal worden weggesneden en daarna microscopisch worden onderzocht om de visuele diagnose te bevestigen en na te gaan of de tumor volledig werd weggenomen. Indien dit niet het geval is, kan een tweede chirurgische ingreep nodig zijn voor een volledige behandeling.

Reclame
Basaalcelcarcinoom - Diagnose - Bevestiging van basaalcelcarcinoom door biopsie

Analyse van het groeitype van basaalcelcarcinoom

Biopsie om het groeitype te bepalen

De patholoog-anatoom is een arts die gespecialiseerd is in onderzoek onder de microscoop van weefsels die door biopsie of chirurgie worden verkregen. Hij maakt dunne coupes van het huidletsel die via de biopsie zijn verkregen en bekijkt deze onder de microscoop. Dit onderzoek kan de diagnose van basaalcelcarcinoom bevestigen, maar ook bepaalde kenmerken van de kanker vaststellen. Zo kan het groeitype van het basaalcelcarcinoom worden bepaald: groeit de tumor bijvoorbeeld agressief,  infiltrerend in de omringende weefsels of blijft hij goed afgelijnd?

Groeitype bepaalt mee de behandelingskeuze

Het verschil in groeitype is belangrijk omdat het mee de basis vormt voor de behandeling. Sommige basaalcelcarcinomen zijn immers zo moeilijk af te lijnen dat ze met een eenvoudige excisie (uitsnijding) niet helemaal kunnen worden weggenomen. Als ze terugkomen, zijn ze nog moeilijker te behandelen waardoor de evolutie wel eens ongunstig kan uitvallen. Basaalcelcarcinomen met heel grote afmetingen of met een agressief groeipatroon hebben eveneens een ongunstigere evolutie.

Basaalcelcarcinoom - Diagnose - Analyse van het groeitype van basaalcelcarcinoom
Reclame

Geschreven door Dr Michelle CooremanLees verder: Hoe wordt basaalcelcarcinoom behandeld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.