Behandeling

Doelgerichte behandeling tegen uitgebreid basaalcelcarcinoom

Nieuwe behandelingsoptie

Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen. Deze behandelingen zijn bedoeld voor basaalcelcarcinomen die zich plaatselijk hebben uitgebreid en waarvoor chirurige of radiotherapie niet zijn aangewezen, of die zich toch hebben uitgezaaid.

Deze behandeling richt zich specifiek op de signaalweg die bij huidkankers van dit type overactief is (de zogenoemde 'hedgehog signaalroute'). Vismodegib - dat is de chemische naam van het nieuwe geneesmiddel - houdt een van de eiwitten onder controle dat bij basaalcelcarcinoom door kankercellen wordt aangemaakt. De doelgerichte behandeling vertraagt of stopt de groei van deze kankercellen, of doodt ze.

Het is een orale behandeling van één capsule per dag.

Doelgerichte behandeling: voor welke patiënten?

Vismodegib werd specifiek onderzocht bij patiënten met hetzij een metastatisch, hetzij een plaatselijk gevorderd basaalcelcarcinoom. Ongeveer een derde van de patiënten met metastatische ziekte (33%) en bijna de helft van de patiënten met plaatselijk gevorderde ziekte (48%) reageerden in studieverband goed op de behandeling met een vermindering van 30% of meer van de letselgrootte.

Ondanks dit voordeel voor de meeste patiënten, worden ze echter bijna allen na verloop van tijd resistent aan de behandeling. Hoe dat komt, weten de onderzoekers nog niet. Het goede nieuws is dat bij patiënten bij wie het letsel duidelijk is verkleind met vismodegib, op dat moment chirurgie kan worden overwogen.

Bij de inname van dit geneesmiddel moeten een aantal voorzorgsmaatregelen worden genomen die uw arts met u zal bespreken.

Geschreven door Dr Michelle Cooreman

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Basaalcelcarcinoom - Behandeling - Doelgerichte behandeling tegen uitgebreid basaalcelcarcinoom
Reclame