backtotop

Begrijpen

Wat zijn de verschillende vormen van huidkanker?

Melanomen en niet-melanomen

Bijna 90% van de huidkankers zijn niet-melanomen. De twee belangrijkste vormen zijn basaalcelcarcinoom (70-75%) en plaveiselcelcarcinoom (ook spinocellulair carcinoom genoemd,(10%). Ze ontstaan door ongecontroleerde deling van de keratinocyten, de cellen die het meest aanwezig zijn in de opperhuid.

De overige 10% huidkankers zijn melanomen. Zij ontstaan uit de pigmentcellen of melanocyten, dus meestal vanuit een moedervlekje. De meeste melanomen worden ontdekt in een vroegtijdig stadium, waarbij de kans op volledige genezing zeer groot is. Als ze echter diep in de huid doorgroeien is de kans groot dat ze uitzaaien naar de klieren en naar andere organen (metastasen). De meeste sterfgevallen ten gevolge van huidkanker zijn dan ook te wijten aan melanomen.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker bij mensen met een lichtgekleurde huid en is zeldzaam bij mensen met een zwarte huid. Het ontstaat omdat het DNA van keratinocyten beschadigd geraakt en door het lichaam niet meer kan worden hersteld. Daarop gaan deze keratinocyten zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en ontstaat kanker. Basaalcelcarcinomen komen enkel voor op huid waar ook haren voorkomen (dus niet op slijmvliezen of op handpalmen of voetzolen). Hoewel basaalcelcarcinomen traag groeien, is tijdige behandeling aangewezen omdat ze ernstige, diepe destructieve letsels kunnen veroorzaken in het weefsel rondom. Ze zullen echter zelden uitzaaien, in tegenstelling tot tal van andere kankers.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom is een andere kwaadaardige tumor die ook ontstaat door DNA-beschadiging van keratinocyten. De cellen van deze tumoren hebben kenmerken van de stekelcellige laag of stratum spinosum van de opperhuid, vandaar dat deze vorm ook spinocellulair carcinoom wordt genoemd (afgekort SCC). Deze vorm van huidkanker komt minder frequent voor maar kan wel uitzaaien naar andere organen en dus aan de basis liggen van metastasen.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Basaalcelcarcinoom - Begrijpen - Wat zijn de verschillende vormen van huidkanker?
Reclame