backtotop

Het papillomavirus, oorzaak van baarmoederhalskanker

Papillomavirus: min of meer kwaadaardige genotypes

De HPV’s met hoog risico

Er bestaan meerdere soorten papillomavirussen of HPV (Human Papillomavirus). Onder de 120 papillomavirussen die vandaag geïdentificeerd zijn, houden 18 genotypen (of stammen) een hoog risico in (HR-HPV). Zij kunnen kanker veroorzaken.

De types 16, 18, 45 en 31 alleen al veroorzaken wereldwijd 80% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV 16 komt verreweg het meest voor want het is verantwoordelijk voor 5% van de baarmoederhalskankers. Het wordt gevolgd door het HPV 18 dat verantwoordelijk is voor 17% van de gevallen. Het HPV 16 en het HPV 18 veroorzaken samen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

De HPV’s met laag risico

De andere HPV-stammen worden getypeerd als laag-risico HPV (LR-HPV): zij zijn voornamelijk verantwoordelijk voor condylomen (genitale wratten) ter hoogte van de schaamlippen, de vagina of de baarmoederhals. Deze condylomen zijn seksueel overdraagbaar maar goedaardig: zij evolueren niet tot baarmoederhalskanker. In 90% van de gevallen worden ze door twee genotypen veroorzaakt: het HPV 6 en het HPV 11.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederhalskanker - Oorzaken - Papillomavirus: min of meer kwaadaardige genotypes
Reclame