backtotop

Behandelingen baarmoederhalskanker

Behandelingen baarmoederhalskanker

Cryotherapie, LEEP en laser

Dankzij de opsporing via een uitstrijkje kan de ziekte nog in een precancereus stadium behandeld worden, dus vooraleer ze evolueert tot baarmoederhalskanker.

Er zijn hiervoor verschillende technieken mogelijk:

  • cryotherapie die abnormale cellen door koudebehandeling vernietigt;
  • de laser, die abnormale cellen met krachtige lichtstralen vernietigt;
  • de LEEP of «Loop Electrosurgical Excision Procedure», waardoor abnormale cellen weggehaald worden.

Deze verschillende technieken laten toe letsels in een vroeg stadium lokaal en op een niet-agressieve manier te behandelen.

Conisatie

Bij conisatie wordt het gedeelte van de baarmoederhals waar de precancereuze letsels zich bevinden, weggenomen en de overige delen gespaard. Deze ingreep gebeurt meestal onder lokale of volledige verdoving met behulp van een klassieke of elektrische scalpel of van een laser. Conisatie laat toe de weggenomen ‘kegel’ achteraf onder de microscoop te bestuderen om te bepalen of er nog verdere opvolging nodig is.

Over het algemeen veroorzaakt conisatie geen pijn na de operatie en kan de patiënt binnen de twee dagen terug aan het werk. Het is echter aanbevolen seksuele contacten, zwemmen, baden en het gebruik van tampons te vermijden tot 2 tot 3 weken na de ingreep.

Hysterectomie

Als de baarmoederhals grotere letsels vertoont, kan het volledig wegnemen van de baarmoeder soms nodig zijn: deze ingreep noemt men hysterectomie. In bepaalde gevallen worden ook de eileiders, de eicellen en de klieren weggenomen: men spreekt dan van hysterectomie met annexectomie. Na een hysterectomie kan een vrouw niet meer zwanger worden. Dit is de reden waarom deze ingreep zo veel mogelijk vermeden wordt bij vrouwen die nog wensen zwanger te worden.

Radiotherapie en chemotherapie

Radiotherapie en/of chemotherapie worden soms als aanvulling op chirurgie gebruikt.

  • Radiotherapie kan op een klassieke manier (externe radiotherapie) uitgevoerd worden of er kan rechtstreeks een radioactieve bron ter hoogte van de tumor worden aangebracht (curietherapie). Beide technieken kunnen ook gecombineerd worden.
  • Voor extra ondersteuning kan chemotherapie soms gecombineerd worden met radiotherapie en/of chirurgie, namelijk na lokale behandeling om terugval te voorkomen.

Geschreven door Julie Luongvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederhalskanker - Behandeling - Behandelingen baarmoederhalskanker
Reclame