Baarmoederholte
De baarmoeder maakt deel uit van de vrouwelijke geslachtsorganen. Ze bevindt zich in het kleine bekken, tussen de blaas en het rectum. De baarmoeder ontvangt de bevruchte eicel en maakt aldus de ontwikkeling van het embryo mogelijk. Zij is ongeveer zes centimeter groot en vergroot tijdens de zwangerschap tot 35 centimeter.
Het endometrium
De baarmoederholte is bedekt met een slijmvlies, het endometrium of baarmoederslijmvlies. Het endometrium verandert regelmatig onder invloed van de hormonen die door de eierstokken worden aangemaakt. De oppervlaktelaag verdwijnt tijdens de maandstonden, bij de bloedingen. Tijdens een zwangerschap zal het endometrium verdikken om het embryo te ontvangen dat er zich gedurende de negen maanden zwangerschap ontwikkelt.
De baarmoederhals
Het belangrijkste deel van de baarmoeder wordt het ‘baarmoederlichaam’ genoemd: het wordt naar boven toe verlengd door de twee eileiders. Het onderste deel van de baarmoeder, de baarmoederhals, bevindt zich in de vagina.
Baarmoederhalskanker
De baarmoederhals is dus het deel van de baarmoeder dat zich het dichtst bij de geslachtszone bevindt. Het is op die plaats dat het papillomavirus letsels kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker mag dus niet verward worden met baarmoederkanker, ook kanker van het endometrium genoemd, waarvan de oorzaak totaal verschillend is.