backtotop

Wat zijn de symptomen en gevolgen van baarmoederfibromen?

Wat zijn de symptomen van baarmoederfibromen?

Geen symptomen

Veel fibromen (meer dan 50%) zijn asymptomatisch, dat wil zeggen dat ze geen enkel symptoom geven en toevallig worden ontdekt tijdens een onderzoek dat om een andere reden wordt verricht, zoals een gynaecologisch routineonderzoek of een echografie. Het al dan niet voorkomen van symptomen, de ernst van de symptomen en het soort symptomen hangen af van de grootte van het fibroom, de plaats van het gezwel en het aantal.

Metrorragie

Sommige fibromen (zoals submucosale fibromen) veroorzaken abnormaal vaginaal bloedverlies. Sommige patiënten hebben abnormaal lange en overvloedige maandstonden (menorragie), soms zelfs met bloedklonters. De maandstonden kunnen pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren verhinderen. Andere patiënten hebben last van onregelmatig bloedverlies buiten de menstruatieperiode, meestal in sterk wisselende hoeveelheid. We noemen dit fenomeen metrorragie. Als beide fenomenen naast elkaar voorkomen, spreken we van menometrorragie.

Submucosale of intramurale fibromen geven vaak dit type symptomen.

Bekkenpijn

Bij sommige vrouwen veroorzaken fibromen een soms plots opkomende pijn in het bekken. Sommige types van fibromen geven ook een drukkend en zwaar gevoel in de onderbuik.

Onvruchtbaarheid en miskramen

Soms kan een fibroom leiden tot problemen met zwanger worden of zelfs onvruchtbaarheid. Een myoom dat in de baarmoederholte groeit, kan namelijk de innesteling van het embryo onmogelijk maken. Tijdens een zwangerschap kunnen fibromen ook complicaties veroorzaken, zoals het risico op een miskraam, een voortijdige bevalling of de placenta die zich op een abnormale plaats vormt. Als het fibroom groot is, kan het ook de bevalling bemoeilijken.

Andere symptomen

Fibromen kunnen ook andere symptomen veroorzaken, afhankelijk van waar ze zich bevinden:

  • veelvuldige plasdrang omdat het fibroom op de blaas drukt;
  • constipatie als het fibroom op de dikke darm of het rectum drukt;
  • pijn bij het vrijen;
  • vervormde of gezwollen onderbuik;
  • enz.

Geschreven door Kathleen Mentropvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederfibromen - Symptomen - Wat zijn de symptomen van baarmoederfibromen?
Reclame