backtotop

Wat zijn de oorzaken van baarmoederfibromen?

Wat zijn de oorzaken van baarmoederfibromen?

Geen duidelijke oorzaak, maar wel bevorderende factoren

De precieze oorzaak van het ontstaan van fibromen is niet bekend. Om een nog onduidelijke reden begint een geïsoleerde cel zich in de baarmoederwand buitensporig te vermeerderen tot een heus gezwel. Er zijn wel enkele risicofactoren die de kans kunnen vergroten dat een vrouw één of meerdere fibromen krijgt.

Erfelijkheid

Er bestaat een familiale aanleg om één of meerdere fibromen te ontwikkelen. Zo zal een vrouw van wie een familielid in de eerste graad (moeder of zus) een fibroom heeft gehad er zelf ook makkelijker krijgen.

Etnische afkomst

Vrouwen van Afro-Amerikaanse of Afrikaanse afkomst lopen meer kans om een baarmoederfibroom te krijgen dan vrouwen uit andere etnische groepen (blanke, Latijns-Amerikaanse en Aziatische vrouwen). Zwarte vrouwen krijgen de fibromen ook op jongere leeftijd en de fibromen zijn bij hen vaak groter en talrijker.

Hormonen

Hormonen spelen een rol in de groei van fibromen. Hoge oestrogeen- en progesteronspiegels (twee geslachtshormonen die door de eierstokken worden geproduceerd en die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt) kunnen de ontwikkeling van fibromen stimuleren. Baarmoederfibromen ontwikkelen zich nooit voor de puberteit (de eerste menstruatie) en meestal ook niet voor het 30e levensjaar. Na de menopauze nemen ze vaak in omvang af omdat de oestrogeen- en progesteronspiegels dan dalen en de fibromen stoppen met groeien. Een zwangerschap is dan weer een periode waarin zich makkelijk fibromen kunnen vormen (vooral in het eerste trimester).

Andere risicofactoren

Ook andere factoren vergroten het risico op het ontwikkelen van één of meer baarmoederfibromen:

  • overgewicht en obesitas,
  • nullipariteit (nooit eerder een zwangerschap hebben afgerond),
  • eerste  menstruatie op heel jonge leeftijd (vóór 12 jaar),
  • alcoholgebruik.

Geschreven door Kathleen Mentropvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederfibromen - Oorzaken - Wat zijn de oorzaken van baarmoederfibromen?
Reclame