backtotop

Welke geneesmiddelen bestaan er voor baarmoederfibromen?

GnRH-agonisten

Productieproces van de eierstokhormonen

De ontwikkeling en de groei van fibromen worden gestimuleerd door hormonen die geproduceerd worden door de eierstokken: oestrogenen en progesteron.

De productie van deze geslachtshormonen verloopt in verschillende fases. In een eerste fase produceert de hypothalamus - een klein gebied in de hersenen - het GnRH of gonadotrofine-releasing hormoon, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het vrijmaken van gonadotrofines. Dat hormoon stimuleert dan de hypofyse (een klier aan de onderkant van de schedel) om twee types van gonadotrofines (Gn) of gonadotrope hormonen af te geven:

  • het follikelstimulerend formoon FSH. Dit hormoon stimuleert de groei en de rijping van de follikels (kleine blaasjes in de eierstokken die gevuld zijn met vocht en waarin telkens één onbevrucht eitje zit) zodat ze rijpe eitjes gaan afscheiden. Tegelijk scheiden de follikels oestrogenen af.
  • het luteïniserend hormoon LH. Na de eisprong werkt het LH mee aan de luteïnisering van het follikel, dat is de verdere ontwikkeling van het follikel tot het geel lichaam. Het geel lichaam is een kleine klier die progesteron produceert om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor een zwangerschap.

De gonadotrofines stimuleren dus de eierstokken, die daardoor de eierstokhormonen gaan produceren.

Agonisten om de hypofyse te misleiden

GnRH-agonisten hebben als effect dat de productie van de eierstokhormonen stilvalt. Een agonist is een stof die de rol van een andere stof overneemt en het lichaam zo misleidt omdat het zich uitgeeft voor die andere stof. Het innemen van GnRH-agonisten zal de productie van oestrogenen door de eierstokken blokkeren. Die daling van het oestrogeenpeil leidt tot:

  • een toestand van kunstmatige menopauze, waardoor de menstruatie stopt,
  • een tijdelijke en omkeerbare krimping met 30 tot 90% van het volume van de baarmoeder en de fibromen.

Beperkt gebruik

GnRH-agonisten zijn heel doeltreffend, maar ze hebben veel bijwerkingen zoals opvliegers, verminderde botdensiteit, enz. Die klachten zijn vooral het gevolg van de kunstmatig ingeleide menopauze. Daarom worden deze geneesmiddelen maar gedurende een korte termijn gebruikt (3 tot 6 maanden) om het fibroom in volume te doen afnemen in afwachting van een chirurgische ingreep.

Geschreven door Kathleen MentropHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederfibromen - Geneesmiddelen - GnRH-agonisten
Reclame