backtotop

Hoe verloopt de diagnose van een baarmoederfibroom?

Hoe worden baarmoederfibromen opgespoord?

Veel asymptomatische fibromen worden toevallig ontdekt tijdens een gynaecologisch routineonderzoek. De gynaecoloog stelt onregelmatigheden vast in de vorm van de baarmoeder, wat kan wijzen op de aanwezigheid van fibromen. In dat geval, of als de patiënt klachten heeft die op het bestaan van een baarmoederfibroom kunnen wijzen, zal de arts onderzoeken voorschrijven om de diagnose te bevestigen. 

  • Echografie: dit onderzoek maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven en brengt de baarmoeder in beeld zodat de arts de diagnose kan bevestigen. Hij kan met de echo ook de exacte plaats van de fibromen, de grootte en het aantal bepalen. Voor zo’n echo gebruikt de arts een sonde waarmee hij over de buik wrijft (bekkenechografie) om zo een globaal beeld van de geslachtsorganen te krijgen. Hij kan ook een endovaginale echo uitvoeren (de sonde wordt dan in de vagina gebracht) om de fibromen via de binnenkant van de vagina nauwkeuriger te bekijken. Soms wordt een fibroom ook toevallig vastgesteld tijdens een echografie die om een andere reden wordt uitgevoerd.
     
  • Bloedafname: soms zal de arts een bloedonderzoek voorstellen, vooral als de patiënt last heeft van bloedingen (menometrorragie en/of metrorragie). Veelvuldig of overvloedig bloedverlies leidt soms tot bloedarmoede, en dat moet behandeld worden.

Soms zijn er nog aanvullende onderzoeken nodig.

Geschreven door Kathleen MentropHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederfibromen - Diagnose - Hoe worden baarmoederfibromen opgespoord?
Reclame