backtotop

Hoe verloopt de diagnose van een baarmoederfibroom?

Bijkomende onderzoeken

Als de echografie niet genoeg informatie oplevert, kunnen er nog andere medische onderzoeken worden uitgevoerd.

  • MRI (beeldvorming met magnetische resonantie): met dit onderzoek kan de arts de fibromen lokaliseren en ze nog gedetailleerder bekijken (omvang, plaats, afstand tussen het fibroom en het baarmoederslijmvlies of de baarmoederholte, enz.). Een MRI is vooral nuttig als er veel fibromen in de baarmoeder zitten of als ze groot zijn. Een MRI levert ook precieze en nuttige informatie over de verschillende organen en hun verhoudingen en over het al dan niet voorkomen van een geassocieerde aandoening. Dankzij al die gegevens kan de meest geschikte behandeling gekozen worden.
     
  • Hysterosonografie: dat is een endovaginale echografie, waarbij de sonde in de vagina wordt gebracht om een goed beeld te krijgen van de baarmoederwand, de baarmoederholte en een deel van de eierstokken. Om contrast te creëren en het zicht te vergemakkelijken, wordt via een katheter een vloeistof (isotone oplossing of een ander contrastmiddel voor echo’s) in de baarmoeder ingebracht.
     
  • Hysteroscopie: dit onderzoek brengt de binnenkant van de baarmoederholte in beeld. Daarvoor wordt via de schede een hysteroscoop ingebracht, een dunne buis die is voorzien van een kleine camera. Door dit buisje wordt vocht of gas in de baarmoederholte gebracht om ze te doen uitzetten en het onderzoek van de baarmoederwand en een stukje van de eierstokken te vergemakkelijken. 

Geschreven door Kathleen Mentropvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederfibromen - Diagnose - Bijkomende onderzoeken
Reclame