backtotop

Wat is een baarmoederfibroom?

De rol van de baarmoeder

Baarmoeder en zwangerschap

De baarmoeder heeft als belangrijkste functie om de foetus tijdens de zwangerschap te herbergen. Als er een eitje bevrucht is, zal die eicel zich in het baarmoederslijmvlies innestelen. Elke maand wordt het baarmoederslijmvlies onder invloed van hormonen dikker om zich zo voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als er halverwege de cyclus geen bevruchting plaatsvindt, stopt dat proces. Het baarmoederslijmvlies sterft af en wordt afgestoten: dat is de menstruatie.

De rol van de baarmoederhals

Ook de baarmoederhals vervult belangrijke functies. Hij scheidt continu het cervixslijm of baarmoederhalsslijm af. Dat slijm zorgt ervoor dat de vagina tijdens het vrijen vochtig wordt en vormt ook een soort  barrière die de baarmoeder tegen infecties beschermt. Rond het tijdstip van de eisprong wordt het cervixslijm dunner zodat de zaadcellen makkelijker omhoog kunnen bewegen naar de baarmoeder.

Ook tijdens de zwangerschap en de bevalling speelt de baarmoederhals een cruciale rol. Tijdens de zwangerschap zit de baarmoederhals helemaal dicht om de foetus in de baarmoeder vast te houden. Bij de bevalling zet hij uit zodat de baby naar buiten kan.

Geschreven door Kathleen MentropHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Baarmoederfibromen - Begrijpen - De rol van de baarmoeder
Reclame