backtotop
Nieuws
Baarmoederfibroom: focus op de recentste therapeutische vorderingen

Baarmoederfibroom: focus op de recentste therapeutische vorderingen

Baarmoederfibroom wordt geval per geval behandeld, afhankelijk van de ligging, het aantal fibromen, hun grootte en de zwangerschapswens van de patiënte. Vandaag bestaan er twee therapeutische opties: geneesmiddelen en chirurgie. Deze behandelingen gaan er nog elke dag op vooruit …

Reclame

Van chirurgie tot geneesmiddelen

De voorbije jaren zijn er nieuwe behandelingsvormen ontwikkeld, waarbij chirurgie geleidelijk plaats moet ruimen voor geneesmiddelen. Begin jaren 2000 was chirurgie nog de meest toegepaste methode, want ze was de enige duurzame behandeling voor symptomatische fibromen of in het geval van een zwangerschapswens. Weliswaar bestonden er toen ook al geneesmiddelen, maar die onderdrukten alleen de symptomen (progestativa die gesynthetiseerd worden in de mond of via intra-uteriene weg, anders gezegd in de baarmoeder). Ofwel verminderden ze slechts tijdelijk de omvang van de fibromen en/of hun symptomen, met het oog op een operatie (GnRH-agonisten). GnRH-agonisten doen fibromen immers aanzienlijk krimpen, terwijl progestativa alleen de bloedingen doen stoppen die fibromen veroorzaken. Maar zodra de patiënte stopt met de medicatie, krijgen ze na enkele weken hun oorspronkelijke grootte terug. Sindsdien worden er studies uitgevoerd om betere behandelingen te ontwikkelen.

Embolisatie van de baarmoederslagaders

Sinds 2009 is embolisatie van de baarmoederslagaders via interventionele radiologie een volwaardig alternatief voor chirurgie in België. Bij deze behandeling worden de baarmoederslagaders bewust afgesloten, om de bloedtoevoer naar het fibroom te blokkeren en op die manier de bloedingen te verminderen – en in sommige gevallen ook de fibromen te verkleinen, als gevolg van de necrose die door embolisatie wordt opgewekt. Deze techniek is wel niet aan te raden bij patiëntes die hun vruchtbaarheid willen behouden. De gebruikte emboliserende stoffen kunnen immers in de eierstokbloedvaten terechtkomen, ze doen dichtslibben en eierstokinsufficiëntie (en dus vroegtijdige menopauze) veroorzaken.

Selectieve progesteronreceptormodulatoren

Een paar jaar later, in 2012, kwam er een belangrijke vooruitgang in de geneesmiddelenbehandeling van baarmoederfibromen met de zogenaamde selectieve progesteronreceptormodulatoren (SPRM’s). Op dat moment werd namelijk de specifieke rol van progesteron bij de groei van fibromen aangetoond. Sindsdien is het gebruik van selectieve progesteronreceptormodulatoren een bijzonder interessante therapeutische methode. Dit geneesmiddel voor oraal gebruik doet niet alleen het fibroom krimpen, maar vermindert de bloedingen ook aanzienlijk of doet ze zelfs volledig stoppen (in meer dan 90% van de gevallen). Het grote voordeel van deze behandeling is dat ze geen bijwerkingen heeft, omdat ze selectief werkt. Ze kan een operatie voorbereiden/vergemakkelijken, maar die meestal zelfs vermijden, door de fibromen aanzienlijk te doen krimpen en/of hun symptomen sterk te verminderen, waardoor chirurgie niet langer nodig is. Bovendien wordt dit geneesmiddel voor verschillende indicaties zelfs terugbetaald.

Chirurgie via laparoscopie

Ook de chirurgie blijft vooruitgang boeken. Zo wordt myomectomie (operatieve verwijdering van één of meer fibromen) steeds vaker toegepast via laparoscopie. Om de operatie minder invasief te maken, wordt niet langer de volledige buik opengemaakt, maar volstaan enkele gaatjes waarlangs de chirurgische instrumenten worden ingebracht. Deze techniek is mogelijk als het fibroom niet te groot en/of het aantal fibromen niet te talrijk is.

Lees meer over Baarmoederfibromen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de baarmoeder

Structuur van de baarmoeder De baarmoeder is het belangrijkste orgaan van het vrouwelijke (…)

Baarmoederfibromen - Begrijpen - Anatomie van de baarmoeder
De rol van de baarmoeder

Baarmoeder en zwangerschap De baarmoeder heeft als belangrijkste functie om de foetus tijdens de (…)

Baarmoederfibromen - Begrijpen - De rol van de baarmoeder