backtotop

Waardoor wordt het atypisch hemolytisch uremisch syndroom veroorzaakt?

De oorzaken van het hemolytisch uremisch syndroom (HUS)

Verschil tussen de typische vorm en de atypische vorm

De typische vorm van het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) is een aandoening die doorgaans voorkomt bij kinderen en wordt veroorzaakt door een darminfectie (met name E. coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia, rotavirus). Als gevolg van de darminfectie ontstaat een toxine (giftige stof) die de bloedvaten beschadigt. Een episode van voorafgaande diarree is meestal, maar toch niet altijd aanwezig. De symptomen van HUS en aHUS zijn dezelfde maar de oorzaak is verschillend. Bij de atypische vorm is er geen toxine verantwoordelijk voor de ziekte.

Omgevingsfactoren kunnen atypische variant uitlokken

Bij mensen met een genetische afwijking in een of meer complementfactoren kunnen omgevingsfactoren verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS). Dat kunnen bijvoorbeeld bepaalde bacteriën zijn die geen toxine vormen (pneumokok, mycoplasma, legionella) of virussen zoals het HIV.

In sporadische gevallen kan een vaccinatie een uitlokkende factor zijn, evenals de aanwezigheid van kanker, het innemen van afweeronderdrukkende geneesmiddelen zoals tacrolimus en interferonen, en in uitzonderlijke gevallen ook de anticonceptiepil, een zwangerschap of auto-immune systeemziekten.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Atypisch hemolytisch uremisch syndroom - Oorzaken - De oorzaken van het hemolytisch uremisch syndroom (HUS)
Reclame