backtotop

Eczeemaanvallen beperken

Atopische dermatitis - Dagelijks leven - Een andere levensstijl

Een andere levensstijl

Tips voor elke dag

De gouden regel om eczeemaanvallen te beperken en minder intens te maken? Uiterst zachtaardig omgaan met de huid van atopische patiënten.

In het dagelijkse leven komt dat hier op neer:

  • een goede dagelijkse hydratatie, zelfs buiten perioden van opflakkeringen;
  • schone, geknipte nagels om infecties door krabben te vermijden;
  • een verzachtend hypoallergeen wasproduct dat textiel minder ruw en dus minder irriterend maakt;
  • zo weinig mogelijk contact met irriterende stoffen en materialen;
  • katoen of linnen voor kleren die men rechtstreeks op de huid draagt.

Jacht op allergenen

Mogelijke allergenen doorbreken gemakkelijker de zwakke huidbarrière van atopische patiënten. Daardoor lopen de patiënten een verhoogd risico om een allergie voor bepaalde stoffen te ontwikkelen. Irriterende producten of producten die mogelijke allergenen bevatten, moeten dan ook zoveel mogelijk worden vermeden. Enkele voorbeelden:

  • geparfumeerde zeep en douchegel,
  • complexe crèmes en cosmetica die vaak tal van bewaarmiddelen bevatten,
  • etherische oliën,
  • nikkelen juweeltjes,
  • matten en kamerbreed tapijt in de slaapkamer (bevorderen de aanwezigheid van stof en huisstofmijt). Een huisstofmijtwerende matrashoes is aangeraden. Kies bij voorkeur ook voor knuffeltjes die in de wasmachine mogen.

Aangepaste voeding

In geval van een formeel vastgestelde voedselallergie blijft de atopische patiënt beter uit de buurt van bepaalde voedingsmiddelen. Iemand met atopische dermatitis die een voedselallergie ontwikkelt, vertoont in de minuten nadat het schuldige voedingsmiddel werd gegeten uiteenlopende symptomen: diarree, misselijkheid, overgeven. Daarnaast is er ook sprake van gewichtsverlies, groeiachterstand, huiduitbarstingen van het type netelroos …

Reclame
Atopische dermatitis - Dagelijks leven - Een andere levensstijl

Atopische dermatitis: waarom men niet mag krabben

Aan eczeemwonden krabben verergert de ontsteking, wat dan weer het jeukerige gevoel vergroot. Door te krabben, kunnen atopische patiënten ook huidopeningen in de kwetsbare huid veroorzaken. Dat zet de deur wagenwijd open voor ziekteverwekkers (zoals virussen en bacteriën) en irriterende of allergische stoffen in de omgeving. Het gevolg? Een verhoogd risico op infecties en allergieën.
Doorgaans is krabben een natuurlijke reflex. Om het risico op infecties te beperken, moet men dan ook altijd korte, schone nagels hebben. Om ’s nachts niet te krabben, doet men er goed aan handschoenen te dragen. Overdag kunnen kompressen met koud water de jeuk helpen te stillen.

Atopische dermatitis - Dagelijks leven - Atopische dermatitis: waarom men niet mag krabben
Reclame

Esthetische gevolgen

Atopische dermatitis heeft vaak een impact op de levenskwaliteit. De jeuk en het uitzicht van de soms uitgebreide wonden beïnvloeden het sociale, emotionele en professionele leven van de patiënt. Soms is er ook sprake van angststoornissen of zelfs depressie. Het is dan ook van groot belang dat mensen met atopische dermatitis zich goed verzorgen, maar ook dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze gerustgesteld worden – zowel door de omgeving als door gezondheidsprofessionals, indien nodig.

Atopische dermatitis - Dagelijks leven - Esthetische gevolgen
Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.