backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 21/06/2021

Contacteczeem of atopische dermatitis: wat zijn de verschillen?

Contacteczeem of atopische dermatitis: wat zijn de verschillen?

Contacteczeem en atopische dermatitis zijn twee heel verschillende vormen van eczeem, ook al vertonen ze vrijwel identieke symptomen. Ontdek het onderscheid tussen beide vormen en de manieren om ze te verzorgen.

Reclame

Atopische dermatitis is een chronische, multifactoriële ontstekingsziekte. De oorzaak moet men zoeken in genetische aanleg of in omgevingsfactoren die de ziekte kunnen uitlokken of verergeren, zoals koud weer, passief roken en stress. Afhankelijk van de leeftijd leiden die tot een aandoening die voorkomt op bepaalde lichaamsdelen – bij baby’s en jonge kinderen zijn dat de wangen en buigingszones (ellebogen, knieën), bij oudere kinderen en volwassenen voornamelijk de plooizones (pols, knie- en elleboogplooi).

Deze aandoening treft 10% van de kinderen en bijna 5% van de volwassenen. Contacteczeem is dan weer een vorm van huidallergie, die zich ontwikkelt door het contact met een allergisch mechanisme. Het is een vaak voorkomende ziekte die 2 tot 6% van de bevolking treft.

Contacteczeem en atopische dermatitis: wat zijn de verschillen?

Zowel bij contacteczeem als bij atopische dermatitis ziet men dezelfde symptomen: rode vlekken op de huid die heel sterk jeuken, met blaasjes die vocht afscheiden en soms korstjes krijgen. Maar de plaatsen waar die voorkomen, verschillen. De symptomen van contacteczeem verschijnen enkel op de zones die in contact komen met een bepaald allergeen. Zo kan er sprake zijn van eczeem op de oorlellen bij personen die gevoelig zijn voor de nikkel in fantasiejuwelen of op de handen door een contactallergie voor rubberen handschoenen. Deze vorm van eczeem verdwijnt wanneer men het uitlokkende allergeen vermijdt. Atopische dermatitis uit zich dan weer door eczeemopstoten op verschillende zones.

Overigens kan een persoon die last heeft van atopische dermatitis ook een contacteczeem ontwikkelen. Als de patiënt slechter reageert op een behandeling of als de eczeemplekken niet voorkomen op de klassieke locaties, zoals de handen of rond de mond, gaat men op zoek naar het contactallergeen dat de aandoening verergert of resistenter maakt.

Contacteczeem en atopische dermatitis: niet dezelfde behandeling

Om contacteczeem te behandelen, is het noodzakelijk dat men het uitlokkende agens verwijdert. Het wordt opgespeurd met behulp van huidtests (patchtests). De eczeemplekken verbeteren als men enkele dagen dermocorticoïden aanbrengt. Atopische dermatitis vergt dan weer een totaalaanpak. De behandeling gebeurt door middel van de lokale applicatie van bevochtigende middelen om de huidbarrière te herstellen en van ontstekingsremmende crèmes tijdens de opstoten. In tegenstelling tot wat er gebeurt bij contacteczeem heeft de verwijdering van de contactallergenen een geringe impact op de evolutie van de aandoening.

Antihistaminica kunnen in sommige gevallen de jeuk verlichten, al zijn ze niet aangewezen bij contacteczeem. Men kan ze voorschrijven bij atopische dermatitis, maar hun werkzaamheid is slechts matig.

Lees meer over Atopische dermatitis
Reclame
Gerelateerde artikels
Zo werkt atopische dermatitis

Atopie: het immuunsysteem vertoont een defect Atopie verwijst naar een erfelijke aanleg om (…)

Atopische dermatitis - Begrijpen - Zo werkt atopische dermatitis
Eczeemaanval: chronische ziekte van crisis naar crisis

Atopische dermatitis is niet hetzelfde als contactdermatitis. Contactdermatitis wordt veroorzaakt door externe (…)

Atopische dermatitis - Begrijpen - Eczeemaanval: chronische ziekte van crisis naar crisis