Oorzaken

Intrinsiek astma: wat is dit?

'Intrinsiek' astma

Als de astma niet veroorzaakt wordt door een allergie, gaat het om 'intrinsiek' astma: de prikkels lokken geen allergische reactie uit, maar ze irriteren wel de luchtwegen. Die irriterende prikkels versterken elkaar: iemand met inspanningsastma heeft het vaak extra moeilijk tijdens het pollenseizoen of bij koud weer.

Inspanningsastma

Fysieke inspanningen zoals lopen, springen of fietsen lokken een aanval uit bij de grote meerderheid van de patiënten. Dat gebeurt vooral bij koud en droog weer: uitdroging en afkoeling veroorzaakt een vernauwing van de luchtwegen. Maar dat betekent niet dat fysieke inspanningen te vermijden zijn, wel integendeel. Geneesmiddelen kunnen helpen om de symptomen te beperken, net zoals een goede opwarming.

Sigarettenrook

Een sigaret is een schadelijke cocktail van toxische stoffen. De rook irriteert de luchtwegen, bevordert het ontstaan van astma bij kinderen en maakt de symptomen nog erger. Zelfs passief roken kan een astma-aanval veroorzaken.

Luchtvervuiling

Fijn stof, ozon en andere luchtvervuiling kunnen de luchtwegen irriteren en een astma-aanval uitlokken. Tijdens ozonpieken zijn fysieke inspanningen absoluut te vermijden.

Andere oorzaken

Andere uitlokkers zijn zuurbranden (GERD of Gastro-oesophagal reflux disease), sinusitis, infecties zoals een verkoudheid, griep en bronchitis (vooral bij kinderen), koud en mistig weer en hevige emoties.

Geschreven door Pieter Segaert Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame