backtotop

Hoe omgaan met een astma-aanval?

Astma - Leven met... - Hoe omgaan met een astma-aanval?

Hoe omgaan met een astma-aanval?

Leer signalen herkennen

Een benauwd gevoel in de borstkas, een piepende ademhaling, kortademigheid, rusteloosheid. Als de patiënt deze symptomen beter leert herkennen, kan hij de aanval zien aankomen en beter controleren door tijdig medicatie te gebruiken.

Meten is weten

Om de ernst van een astma-aanval precies in te schatten, kan de patiënt beroep doen op een piekstroommeter. Door de piekstroom te vergelijken met de referentiewaarde heeft hij een beeld van hoe zwaar de aanval zal zijn. Maar een piekstroommeter is niet altijd voor handen.
Daarnaast neemt de patiënt zijn luchtwegverwijdend middel. Zo nodig inhaleert hij enkele keren na elkaar: het eerste uur, om de twintig minuten twee tot vier pufs na elkaar. Tegelijk neemt de patiënt een ontstekingremmer. Als de hinder ernstig blijft, contacteert hij beter zijn huisarts of de hulpdiensten via het nummer 112.

Angst en stress

Een astma-aanval kan patiënten stress bezorgen en angstig maken. Stress op zich kan geen astma-aanval uitlokken, angst in sommige gevallen wel. In ieder geval kunnen ze beide de symptomen versterken. Probeer daarom technieken uit om beter om te gaan met stress en angst.

Reclame
Astma - Leven met... - Hoe omgaan met een astma-aanval?

Geschreven door Pieter Segaert

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.