Diagnose

Waartoe dienen longfunctietests?

Spirometrie

Spirometrie meet de volumeveranderingen van de longen bij het in- en uitademen. Die gegevens worden daarna vergeleken met iemand met dezelfde lengte, gewicht en leeftijd. De éénsecondewaarde (ESW), het maximale uitademvolume per seconde, is bijvoorbeeld een parameter om de ernst van de astma te bepalen.

Piekstroommeter

Een piekstroommeter is een specifieke spirometrietest om de maximale kracht te meten waarmee een patiënt kan blazen. Een piekstroommeter levert minder informatie op dan uitgebreide spirometers, maar is gebruiksvriendelijker en goedkoper. Een piekstroommeter is ook nuttig om de behandeling te evalueren.

Reversibiliteitstest

Vaak voert de arts een reversibiliteitstest uit. Daarbij onderzoekt hij of de vernauwing van de luchtwegen met medicijnen op te lossen is. De reversibiliteitstest meet de longfunctie voor en na de inname van een medicijn. Als iemand na het inhaleren van een luchtwegverwijder een veel hogere waarde blaast dan ervoor, is er waarschijnlijk sprake van astma. Op die manier wordt COPD, of Chronisch Obstructief Longlijden, uitgesloten. Bij COPD is de vernauwing van de bronchiën immers onomkeerbaar.

Andere tests

De specialist beschikt nog over andere onderzoeken om de longfunctie te meten, bijvoorbeeld de diffusietest, de bodybox of de provocatietest. De arts bepaalt steeds waarom hij een test al dan niet uitvoert.

Geschreven door Pieter Segaert Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Astma - Diagnose - Waartoe dienen longfunctietests?
Reclame