backtotop
Nieuws
Ernstig astma onder de loep

Ernstig astma onder de loep

Naar schatting zijn er wereldwijd ongeveer 300 miljoen astmapatiënten. Vijf tot 10% daarvan lijdt aan ernstig astma. Maar wat is ernstig astma?

Reclame

Astma, een ontstekingsziekte
Astma is een ziekte van de luchtwegen die zich uit in aanvallen. Tijdens zo’n astma-aanval, zijn de luchtwegen vernauwd en heeft de patiënt last van kortademigheid en een piepende ademhaling. Maar astma is niet alleen aanwezig tijdens aanvallen. Deze ziekte veroorzaakt elke dag, heel het jaar door een chronische ontsteking van de luchtwegen. Daarom moeten er ook dagelijks geneesmiddelen genomen worden. Hierdoor kan de meerderheid van de patiënten haar astma controleren.

Astma dat niet te controleren is met medicatie
“Een minderheid van alle astmapatiënten heeft ernstig astma en slaagt er niet in om deze klachten goed te controleren en haar longfunctie te verbeteren, ondanks een combinatie van langwerkende luchtwegverwijdende middelen (bronchodilatoren) en inhalatiesteroïden, die ontstekingsremmend werken, in hoge doses” zegt prof. Dupont, longarts aan het UZ Leuven. “Bij een aantal van deze patiënten treden herhaaldelijk matige tot ernstige astma-aanvallen op, zogenaamde exacerbaties.”

Ernstig astma vs. goed controleerbaar astma
Maar hoe komt het eigenlijk dat deze patiëntengroep haar klachten moeilijk kan behandelen, in tegenstelling tot patiënten met goed controleerbaar astma? “Dat is nog niet precies gekend. Het kan liggen aan afwijkingen in het functioneren van de luchtwegen, verschillen in ontstekingsmechanismen, een andere reactie van de luchtwegen op medicatie enz.”

Gevolgen van ernstig astma
Het mag niet verbazen dat deze ernstige vorm van astma belangrijke gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit van de patiënten. “Extra, ongeplande bezoeken aan de huis- of longarts, minder actieve deelname aan het gezinsleven en/of sociale activiteiten… Sommigen moeten zelfs hun job opgeven” vertelt prof. Dupont. Gelukkig bestaan er oplossingen om ernstig astma te behandelen… Moeilijk behandelbaar astma met ernstige aanvallen kan trouwens het leven van de patiënt in gevaar brengen. Elk jaar sterven tientallen mensen aan een astma-aanval (1).

Hoe ernstig astma behandelen?
Bovenop langwerkende bronchodilatoren en hoge doses inhalatiesteroïden, bestaan er specifieke geneesmiddelen tegen ernstig astma die volgens verschillende mechanismen werken.

Lees meer over Astma
Reclame
Gerelateerde artikels
Welke rol spelen de luchtwegen?

Zuurstof naar de cellen De cellen in ons lichaam hebben (…)

Astma - Begrijpen - Welke rol spelen de luchtwegen?
Vernauwde en ontstoken luchtwegen

Vernauwde luchtwegen Astma gaat gepaard met tijdelijke (…)

Astma - Begrijpen - Vernauwde en ontstoken luchtwegen